Джеймс Шерр пророкує повномасштабну наступальну операцію Росії в Україні

В Україну приїхав Джеймс Шерр, науковий співробітник Королівського інституту міжнародних відносин (Chattam House, Великобританія).

Він брав участь у міжнародній конференції по мілітаризації Криму. Окремим питанням було порушення світової системи безпеки, яка була сформована сорок років тому, після закінчення Холодної війни.

Джеймс Шерр попереджає Україну про широкомасштабну військову операцію на Сході країни вже влітку 2016 року з боку Росії. Це як один з можливих варіантів розвитку подій. Про російську агресивну зовнішню політику, про її наслідки і можливі кроки протистояння агресії в прямій мові, - пише Майдан Прес.

«Захід розуміє реальність, де Україна воює з сильним ворогом. Росія має на своєму озброєнні обладнання, яке може визначити розташування української армії і нанести свій удар. І не важливо, яку підготовку мають ці війська. Якщо Україна не має такої системи, не має надійної системи зв'язку, Україна не зможе протидіяти. Навіть при наявності балістичних ракет малої і середньої дальності.

Україна вже отримала допомогу Заходу, але вона була спорадичною і не системною. Головне питання - як переконати Захід, щоб допомогти Україні протидіяти російської агресії. Тільки політичні аргументи.

Згадаємо зустріч Нормандської четвірки, де були узгодженні кроки з долучанням ОБСЄ і Мінськими домовленостями. А це повний доступ ОБСЄ на окупованій території Сходу України. Чіткі зобов'язання Росії повернути кордони відразу після виборів. Після цієї зустрічі РФ запровадила двомісячне припинення вогню. І це відбулось завдяки злагодженої позиції Заходу.

Але Росія не виконала своїх обіцянок. Вона порушує Мінські домовленості. Путін постійно змінює правила гри. В червні Захід повинен переглянути рішення про продовження санкцій. Якщо цього не відбудеться, це підтвердить думку Путіна про розбіжності в середині Заходу. Крім того, він хоче показати, що санкції Заходу на нього не впливають. Ще один чинник – це вибори у вересні до Держдуми. Путін популярний у країні (Росії), але Єдина Росія не має такої всебічної підтримки. Тому Україна повинна чекати серйозного сюрпризу в серпні від Путіна – широкомасштабну наступальну операцію на Донбасі або в іншому місці. Це не означає, що це можливо, але це треба брати до уваги. Коли можливість стикається з тиском, то для росіян це створює додаткові спроможності. Збіг таких обставин дозволив Кремлю окупувати Крим».

Як зазначив Джеймс Шерр, єдиним виходом з ситуації є єдність самої Європи. Крім цього, Україні потрібно створювати свою систему безпеки і показувати єдність із Заходом.

війна путін росія тероризм

Знак гривні
Знак гривні