Україна розглядає три сценарії розвитку ситуації на Донбасі. Реінтеграція малоймовірна

На столі три варіанти дій для України. Перший - реалізується. Другий - якщо скасують санкції. Третій - війна.

План А: поточний

Основний план України - отримати все, водночас не втративши нічого. Поки це вдавалося. Зараз український інтерес у Мінську майже повністю реалізований.

Решта пунктів у тому баченні, яке просуває Москва, ніхто в Україні виконувати не має наміру.

Ключова проблема - заручники. Якщо вдасться звільнити українців до зняття санкцій - можливо, це і є та межа, яку можна було вичавити з Мінська.

В ідеалі - продовження санкцій ще на рік. Але для цього Україні доведеться чимось пожертвувати: або ввести в дію амністію бойовиків, або проголосувати в Раді за окремий закон про вибори в ОРДЛО.

План Б: запасний

Тиск європейського бізнесу, який також втрачає від санкцій, змушує Париж і Берлін публічно діяти рішучіше, закликаючи Росію і Україну до прогресу.

Формально від Москви вимагають більше, але ослаблення або продовження санкцій прив'язують саме до суттєвих поступок Києва.

Втім, якщо немає виконання базових пунктів Росією - немає і виборів, немає амністії, немає особливих статусів. І якщо ця умова не влаштовує союзників в ЄС (офіційно Вашингтон заявив, що вибори в Донбасі не можна проводити до виведення російських військ і повернення захопленої кордону), то Україна готова змиритися зі слабкою позицією Євросоюзу, зберігши при цьому підтримку Вашингтона.

План В: вкрай малоймовірний

Війна за звільнення Донбасу ніколи не виключалася. Але саме зараз прихильників силового звільнення захоплених Росією українських територій практично не залишилося. Воювати за розграбовані території й уражене антиукраїнською пропагандою населення немає бажання ні у кого з опитаних представників влади.

Але навіть у тому випадку, якщо окуповані території в Донбасі вдасться повернути в той чи інший спосіб - Україна навряд чи стане від цього сильніше.

Заводи, які ще не вивезли в Росію, стоять або зруйновані. Бізнес паралізований і не платить податків. У Донецьку і Луганську російський рубль - єдина валюта. Економічно окуповані райони в своєму нинішньому вигляді - великий тягар для України.

Політичний ландшафт теж серйозно зміниться в разі спроби реінтеграції. Проросійський Опозиційний блок, як і в багатьох містах на звільнених територіях за результатами місцевих виборів, візьме більшість голосів на чергових (або позачергових) виборах, російське лобі у Верховній Раді значно збільшиться.

Детальніше у статті Ліги

донеччина луганщина сепаратизм

Знак гривні
Знак гривні