Порошенко, як колись Ющенко, намагається добитися створення помісної церкви, незалежної від Москви

Зустріч Петра Порошенка з Вселенським Патріархом та розмова про створення помісної православної церкви в Україні знову актуалізували проект, який намагався втілити ще Віктор Ющенко – визнання канонічності УПЦ Київського патріархату.

Більшість українців асоціюють себе з УПЦ КП – 44%, 21% - з УПЦ МП, а УАПЦ – 2,4%.

Під час візиту до Туреччини Петро Порошенко зустрівся з Константинопольським Патріархом Варфоломієм I, який формально є лідером світового православ’я.

До конфлікту з Росією сам Порошенко називав себе прихожанином УПЦ МП

Стаття Віталія Червоненка, ВВС

За результатами зустрічі з вселенським патріархом Петро Порошенко заявив, що вони обговорили створення єдиної помісної церкви в Україні, а Патріарх нагадав, що Константинополь є материнською церквою для українського народу.

На цьому фоні експерти говорять про збільшення шансів на визнання Константинополем Української православної церкви Київського патріархату, що вони і називають першим кроком до створення в Україні помісної церкви.

З іншого боку, вони нагадують, що такому сценарію протистоїть Російська православна церква, яка називає Україну своєю канонічною територією.

Порошенко і церковні сварки

Як президент України Петро Порошенко вперше зустрівся з Вселенським Патріархом. І саме президент наголосив, що мова йшла саме про створення помісної церкви.

"Ми говорили про майбутнє України, про мир, про єдину Помісну Православну Церкву, якої прагне і чекає Український народ", - заявив Петро Порошенко на спільному підході до преси з Варфоломієм I.

Сам Патріарх підтримав президента, натякнувши на незгоду з позицією Росії щодо свого впливу на Україну.

"Ви знаєте, що церква Константинополя є материнською Церквою української нації. Ми відчуваємо духовний зв'язок між Константинопольською Церквою та Україною", - сказав Варфоломій І.

Українські церкви, які утворились після розпаду СРСР, вже давно ведуть перемовини з Константинополем щодо автокефалії та офіційного визнання.

Такі перемовини вела й Українська православна церква Київського патріархату, і Українська автокефальна церква. Найближче до визнання була УПЦ КП в 2008 році, коли за сприяння президента Віктора Ющенка вона ледь не отримала визнання.

Натомість таке визнання заперечує та протистоїть йому Російська православна церква, та підпорядкована їй УПЦ Московського патріархату.
Остання вже відреагувала на зустріч президента.

В УПЦ МП привітали розмову Петра Порошенка з Варфоломієм I, проте в офіційному коментарі не вказали цитату президента про створення помісної церкви.

Також у новині про зустріч на сайті УПЦ МП не вказали на цитату Патріарха про "материнську церкву".

Натомість в УПЦ МП навели слова свого глави Онуфрія, що Константинополь визнає в Україні тільки їхню церкву.

"Патріарх Варфоломій офіційно заявив, що він визнає в Україні лише одну Церкву, яка називається Українською Православною Церквою, і яку доручено очолювати моєму недостоїнству", - навели вони цитату Онуфрія.

УПЦ МП визнана всіма церквами світу та підпорядковується РПЦ, маючи в Україні найбільше громад – понад 12 тисяч.

УПЦ Київського патріархату утворилась на початку 90-х років, як проект створення помісної української церкви, а очолив її Філарет, який до цього очолював українську православну церкву, яка підпорядковувалась Москві.

Зараз УПЦ КП налічує майже п’ять тисяч приходів.

Натомість УАПЦ пізніше відкололась вже від УПЦ Київського патріархату, теж претендує на статус помісної української церкви, та має більше тисячі приходів.

Проте згідно з останніми соцопитуваннями, більшість українців асоціюють себе з УПЦ КП – 44%, 21% - з УПЦ МП, а з УАПЦ – 2,4%.

Помісна церква?

Тему помісної церкви активно пропагував президент Віктор Ющенко, а тепер підхопив Петро Порошенко.

Президент не уточнив, який саме сценарій створення в Україні єдиної помісної православної церкви він обговорював.

Проте експерти припускають, що першим кроком для цього має стати визнання автокефалії УПЦ Київського патріархату.

"Найімовірніший сценарій – Константинополь надасть автокефалію УПЦ КП. В УПЦ МП є багато священиків та єпископів, які хотіли б порвати з Москвою, але бояться лишитись у "канонічному вакуумі". Якщо для них в Україні з’явиться альтернативна канонічна юрисдикція, то вони можуть обрати її", - розповів ВВС Україна про можливий сценарій релігієзнавець та член парламенту Віктор Єленський.

Натомість в УПЦ МП під церковною єдністю розуміють повернення "розкольників", як вони називають інші церкви, саме до їхньої церкви.
Петро Порошенко до обрання президентом також не приховував, що є вірним УПЦ Московського патріархату, проте після обрання публічно не виказував їй прихильність.

"Судячи із заяв та дій президента, ставлення російської церкви до агресії Росії серйозно змінила погляди глави держави на УПЦ МП", - розповів ВВС Україна архієпископ Євстратій, речник УПЦ КП.

Він нагадав, що за останні кілька років офіційно Порошенко відвідує служби переважно у храмах УПЦ КП.

"Схожі зміни під час війни відбуваються з багатьма прихожанами УПЦ МП. Звідси і переходи цілих громад", - додав пан Євстратій, нагадавши, що за два роки від УПЦ МП до їхньої церкви перейшли 80 громад.

В УПЦ МП такі переходи офіційно називають "захопленням розкольниками православних святинь".

Представник УПЦ КП вказує, що у разі, якщо Патріарх Константинопольський надасть їм автокефалію, то до них з УПЦ МП перейде більшість прихожан, священиків та навіть єпископів.

Пан Євстратій вказує, що для надання статусу помісної церкви Патріарх має видати спеціальний документ - "томус".

Натомість Віктор Єленський вказує, що ця процедура досить складна і у православному канонічному праві не зовсім врегульована.

"Алгоритм надання статусу у східній Європі схожий – країна, в якій більшість населення складають православні, здобуває незалежність і постає питання про незалежність церкви", - розповідає пан Єленський про досвід отримання статусу помісних церков.

Він вказує, що у цій процедурі зазвичай визначальну роль відігравали саме керівники держав, які добивались автокефалії для церков.
"Зазвичай очільники держави звертались до Вселенського Патріарха і просили для своєї церкви автокефалії", - розповів Віктор Єленський.

До прикладу, він нагадав, що у "томусі" Вселенського Патріарха сербській церкві від 1878 року було вказано, що статус надали через "створення нової держави" та "зверненням короля".

Саме тому, за його словами, зустрічі президента України та Вселенського Патріарха є дуже важливими, хоча швидко питання помісної церкви вони не вирішать.

Непереборні проблеми

Експерти вказують, що головною проблемою створення помісної церкви в Україні є позиція РПЦ, яка фактично є найвпливовішою православною церквою у світі.

У червні 2016 року має відбутись Всеправославний собор, який організовує Константинополь.

"Цей проект Константинополь просуває протягом останніх десятиліть, щоб показати єдність православ’я. І без РПЦ такий собор не може відбутись, тому зараз Константинополь зацікавлений, щоб не погіршувати відносини з Московським патріархатом", - вважає архієпископ Євстратій.

Тому до проведення собору навряд чи варто чекати якихось рухів Константинополя назустріч Україні.

"У процесі підготовки собору і так йде протистояння між Константинополем та РПЦ. Але думаю, що після собору українське питання знову постане як одне з першочергових у міжправославних відносинах", - вважає Віктор Єленський.

Експерти вказують, що між Константинополем та Москвою постійну йдуть суперечки за домінування у православ’ї, а тому питання, кому підпорядковуватиметься церква в Україні, є для них дуже важливим.

Проте сил у Константинополя, щоб йти на жорстке протистояння з Москвою в українському питанні, замало.

Хоча Віктор Єленський вказує, що, на відміну від попередніх спроб створити помісну церкву в Україні, зараз суттєво змінився один з найважливіших чинників – внутрішній український.

"Доля української церкви вирішується не у Москві чи Константинополі, а у Києві. Якщо раніше розлам між церквами був адекватним суспільному розламу щодо історії та культури, то зараз у цьому сенсі суспільство більш консолідоване на фоні конфлікту з Росією", - вважає Віктор Єленський.

Всеправославний Собор, після якого експерти чекають на зрушення в українському питанні, пройде з 16 по 27 червня в Богословській академії на грецькому острові Крит.

Хоча на самому соборі питання автокефалій розглядати не планують.
Ще до цього у травні до Константинопольського Патріарха має завітати Папа римський, і вони також, як кажуть експерти, можуть обговорити українське питання.

конфлікт україна росія Церква

Знак гривні
Знак гривні