У Китаї жінка померла від спраги в ліфті, який застряг. Це викрило цілу соціальну проблему

Новини про те, що китайська жінка померла у ліфті, який застряг, викликали шок і багато запитань у мережі. Жінку ніхто не шукав.

Ще 30 січня двоє працівників технічного обслуговування вимкнули ліфт у житловому будинку в Сіані. А через місяць там знайшли тіло жінки. Огляд від ВВС

Інцидент вчергове викликав запитання щодо стандартів безпеки в Китаї та дискусії з низки інших питань, від долі самотніх жінок до догляду за психічно нездоровими людьми.

"Ліфти-людожери"

"Тридцять днів, скільки болю і страждань вона пережила, моє серце болить за неї", - написав користувач із ніком Huixinya на популярній мережі мікроблогів Weibo.

Багато інших користувачів також висловили жах і співчуття з приводу смерті 43-річної жінки на прізвище Ву.

Повідомлення про те, що співробітники перед знеструмленням ліфту зробили лише побіжну перевірку - кричали, щоб зрозуміти, чи є хтось всередині, - викликали хвилю обурення.

Китайські ЗМІ повідомили, що відповідальних за технічне обслуговування ліфта і керівників районної компанії з управління нерухомістю заарештували за ненавмисне вбивство.

"Невже важко було просто відкрити ліфт і перевірити?" - питає один користувач. Інший відзначає: "А якби в ліфті була глуха чи глухоніма людина?"

Інші критикують персонал, називаючи їх "ледачими" і "безвідповідальними".

"Це сталося не через нещасний випадок на робочому місці, а через робітників, які не мають навіть елементарного рівня моральних норм", - написав один із користувачів Weibo.

Інцидент знову привернув увагу до падіння стандартів безпеки та культури "згладжування кутів". Минулого року також стався резонансний випадок - коли жінка загинула, впавши у несправний ескалатор у торговому центрі.

"Нещодавню хвилю смертей у ліфтах та ескалаторах не можна віднести лише до питань виробництва, але й до неналежного виконання обов'язків і недбалого обслуговування", - каже один із коментаторів на веб-порталі Red Net, закликаючи покращити стандарти, щоб "вилікувати цю хворобу "ліфтів-людожерів".

Додаток для самотніх жінок?

Після повідомлень про те, що пані Ву жила сама і майже не спілкувалася із родиною, заговорили також про безпеку самотніх жінок.

Дехто висловив здивування тим, що ніхто не здійняв тривогу з приводу тривалого зникнення жінки. Інші занепокоєні посиленням міської ізоляції.

Користувач Weibo з ніком Xiaowuerfu зазначив: "Можливо, добре було б мати додаток, в якому б ви відмічалися щодня, а якщо не відмітитесь протягом двох днів, він би надсилав повідомлення у поліцію".

"Я думав, що подібні інциденти можуть відбуватися лише в сільській місцевості, але заклопотане місто - це також сталевий ліс, ви оточені натовпами людей і може мати багато друзів, але дуже мало справді близьких людей", - зазначив інший коментатор.

Питання неодружених жінок вже давно є предметом занепокоєння в культурі, у якій пріоритетом для жінок є шлюб і материнство.

Держава намагається спонукати самотніх жінок вступати в шлюб, зокрема через величезний гендерний дисбаланс, викликаний нещодавно припиненою політикою однієї дитини.

"Психічно хворі - теж люди"

Також ширяться чутки із посиланням на неназваних сусідів про те, що пані Ву, можливо, страждала від проблем із психічним здоров'ям.

Хоча ці повідомлення не мають підтвердження, деякі дописувачі використали їх, щоб підняти дискусію про лікування людей, які страждають на психічні захворювання.

"Як могла її сім'я дозволити, щоб вона пропадала протягом місяця? А що робили люди з її оточення?" - питає один із користувачів.

Інші критикують ЗМІ, запитуючи, який стосунок мало психічне здоров'я жертви до інциденту.

Один із коментаторів обурюється: "Немає жодного значення, що загибла була психічно хворою! Хіба нормальна людина змогла би вижити місяць у ліфті!?"

Інший дописувач зазначив: "Стався інцидент, і ви заговорили про історії психічних хвороб. Боже, хіба психічно хворі - це не люди?"

Китай суспільство

Знак гривні
Знак гривні