ДіКапріо нарешті дали Оскара, але найкращий фільм - про журналістів, які вивели на чисту воду священиків-педофілів

Американська кіноакадемія назвала найкращим фільмом року стрічку "У центрі уваги" (Spotlight) Тома Маккарті. Фільм, в якому йдеться про журналістське розслідування випадків педофілії серед священиків католицької церкви, також нагородили за найкращий оригінальний сценарій.

"Легенда Г'ю Гласса", яку номінували в 12 категоріях, отримала три Оскари: за режисуру - Алехандро Гонсалес Іньярріту, за операторську роботу - Еммануель Любецкі та за акторську гру - Леонардо Ді Капріо.

Екшн "Шалений Макс: Дорога гніву" відзначили шістьма Оскарами - за монтаж фільму, монтаж і зведення звуку, костюми, грим та зачіски, а також за роботу художника-постановника.

За візуальні ефекти нагородили науково-фантастичний "Ex Machina".

Документальний фільм про протести в Україні "Зима у вогні: Боротьба України за свободу" режисера Євгена Афінеєвського не отримав Оскар. У цій категорії перемогла історія про покійну співачку Емі Вайнхауз "Емі".

Найкращим короткометражним документальним фільмом став "Дівчина в річці: ціна прощення" про так звані "вбивства честі" пакистанської режисерки Шармін Обейд-Чину. А найкращим ігровим короткометражним фільмом - "Заїка".

Найкращим повнометражним мультиком назвали роботу студій Disney і Pixar "Думками навиворіт".

Найкращою короткометражною анімацією - чилійська "Ведмежа історія", яка обійшла номінований російський мультик Костянтина Бронзита "Ми не можемо жити без космосу".

Найкращий актором другого плану став Марк Райленс, який зіграв радянського шпигуна у фільмі Стівена Спілберга "Міст шпигунів".

Найкращою акторкою в головній ролі назвали Брі Ларсон, яка зіграла в "Кімнаті".

Найкращою акторкою другого плану назвали Алісію Вікандер за роль у фільмі "Дівчина з Данії".

Найкращим фільмом іноземною мовою стала угорська драма про Голокост "Син Саула" Ласло Немеша, який отримав другу нагороду на Каннському кінофестивалі.

Україна цього року не подавала свій фільм в цю категорію.

За найкращий адаптований сценарій відзначили стрічку про фінансову кризу "Гра на пониження".

Композитор Енніо Морріконе отримав статуетку за музику до фільму Квентіна Тарантіно "Мерзенна вісімка". А найкращою піснею стала Writing’s On The Wall із пригод Джеймса Бонда "Спектр".

Цього року церемонія кіноакадемії затьмарена скандалом на расовому ґрунті.

Відразу кілька темношкірих акторів і режисерів Спайк Лі, Вілл Сміт, Джада Паркер-Сміт оголосили, що бойкотуватимуть Оскар, щоб привернути увагу до того, що серед 20 номінованих акторів та акторок всі білі.

Кіноакадемія у відповідь оголосила, що збирається збільшити вдвічі кількість жінок і представників етнічних груп в оскарівському комітеті до 2020 року.

За матеріалами ВВС

кінорецензія сша кіно

Знак гривні
Знак гривні