Поки з нами воює Росія - дипломати воюють за власне збагачення за рахунок України

Ставки у справі нашої міжнародної ганьби зростають. Поки з нами воює Росія, наші дипломати воюють за власне збагачення шляхом приниження України.

Про корупцію в консульських установах з'являються все цікавіші звернення, - пише Богдан Логвиненко. - За статистикою 74% українців не готові говорити про зафіксовані факти корупції. Україна - на дні Європи за доходами і на вершині за рівнем корупції. Я два роки займаюся проблемою нашої міграційної і дипломатичної служби, але деякі нові факти, що продовжують надходити, відверто шокують.

Ось свіжі приклади:

1. Більшість звернень, що надходять супроводжуються словами: "Тільки не публікуйте це публічно, ми ще хочемо мати можливість з'їздити в Україну". Що означає тільки одне - ці особи розуміють, що на українських дипломатах лежить виключне право вирішення їх візової справи і в цьому вони не мають захисту. Таку інформацію публікувати ми не можемо, але це допомагає нам отримати цілісну картину корупційної системи.

2. В консульстві України у Нігерії відомі випадки хабаря у розмірі 5000$ за можливість вирішення справ особисто з консулом.

3. Для того, щоб україно-албанському подружжю потрапити в Україну - треба збирати всі довідки і чекати в консульствах. При цьому для українців в'їзд в Албанію безвізовий на 90 днів. Албанія має безвізовий режим з ЄС з 2010 року, а Україна досі не може його отримати.

4. Для того, аби туристам або студентам із деяких країн центральної Африки потрапити в Україну - їм слід летіти в Алжир за візою і щонайменше місяць жити в Алжирі без паспорта, чекаючи на візу. При цьому їм потрібно отримати візу в Алжир, вона рідко видається більше, ніж на місяць. Африка досить велика, а Алжир - одна з найбільш закритих країн, у яку всім потрібні візи, в тому числі більшості країн регіону.

5. Існує український проект, що займається допомогою в оформленні іноземних студентів в українські навчальні заклади. Студенти з Азії та Африки їдуть вчитися не на бюджеті, вони привозять сюди гроші, натомість численні факти хабарництва починаються уже із дверей консульства. У них є факти, які могли бути цікаві Антикорупційному бюро чи Прокуратурі, але до них ніхто не звертається. Групова порука.

6. Громадяни Коморських островів кілька місяців тому прилетіли в Кенію, щоб отримати візу в Україну. Поставили всім відмови. Проректор університету дзвонив до консульства і питав, у чому причина відмови. Консул відповів, що на Коморських островах немає нормальних студентів взагалі. Взяв на себе повноваження вирішувати за цілу країну.

7. Існують випадки, коли студенти не поступали в українські ВНЗ і їхали вчитися до ЄС чи Британії.

8. У консульстві в Шанхаї прямим текстом на питання, як отримати візу, китайцю дають телефон посередника, який бере за це додатково пару сотень доларів.

Українські консульства працюють по-різному. Серед них існують такі, що працюють чесно, але змінювати умови роботи і переатестовувати слід буде всіх. Це сучасне ДАЇ на міжнародному рівні. Серед ДАЇшників теж були люди, шкода, що вони не намагалися змінити систему зсередини. Подорож в Україну для багатьох іноземців починається із штовханини під установами, які часто нагадують тюрму й осіб, що охоче беруть хабарі. Мені написали кілька консулів, що публікації загрожують їх кар'єрі і міжнародному престижу країни. О ні, міжнародному престижу країни загрожуєте 25 років саме ви. А ми не зупинимося.

Тому для вас існує кілька варіантів співпраці:

1. Долучатися до громадського обговорення змін.
2. Явка з повинною. Розкажіть самі про корупцію.
3. Складання повноважень і вихід із державної служби.

Нагадую всім зацікавленим:

У четвер 26-го лютого ми проводимо зустріч із консульським департаментом у МЗС, який висловив свою глибоку стурбованість моїм розслідуванням. Про результати зустрічі я оперативно повідомлятиму.

Після цього ми зустрічаємося в Києві в суботу, 27-го лютого з усіма, хто може долучитися до розробки антикорупційного проекту лібералізації візового режиму і розвитку туризму. Точний час і місце повідомимо поштою, якщо ви зацікавлені у зустрічі і надішлете запит за адресою: mail@logvynenko.com

маразм корупція україна посольства візи

Знак гривні
Знак гривні