Вічна пам'ять: Створено носій, що зберігає інформацію, можливо, до кінця всесвіту

Саутгемптонський університет презентував кварцевий диск — носій, який дозволяє зберігати 360 терабайтів інформації протягом 13,8 мільярдів років. При цьому не факт, що сам нинішній усесвіт - утворений 13,7 мільярдів років тому в результаті Великого Вибуху - існуватиме стільки часу.

Саутгемптонський університет презентував кварцевий диск — носій, який дозволяє зберігати 360 терабайтів інформації протягом 13,8 мільярдів років. Якщо врахувати, що вік нашої планети Землі становить всього лиш трошки більше 4,5 мільярда років, то фактично це означає, що ми зможемо зберігати інформацію вічно, - передає Політична критика

Дослідники із Саутгемптонського університету символічно записали на кварцеві диски тексти, які, на їхню думку, вплинули на історію людства: Загальну декларацію прав людини, Біблію, Велику хартію вольностей і роботу Ньютона «Оптика». На думку вчених, цей носій може надовго зберегти інформацію навіть у випадку зникнення людства.

Розробка відомого своїми дослідженнями Саутгемптонського університету може не тільки довго зберігати інформацію, але й витримувати температуру до тисячі градусів Цельсія.

Процес створення носія:

Професор Пітер Казанські, причетний до проекту, так прокоментував відкриття:

Це захопливо! Ми відкрили технологію, яка дозволить зберегти документи та інформацію і залишити її наступним поколінням. Ця технологія дозволяє нам залишити свідчення про людську цивілізацію: все чого ми навчилися, не буде забутим.

Нагадаємо, що ідея використовувати кварцеві диски як носії інформації не є новою, але лише зараз дослідникам вдалося зробити їх настільки місткими.

Деталі можна прочитати на сайті самого університету.

наука технології суспільство майбутнє інформація космос

Знак гривні
Знак гривні