Комітет Ради хоче спростити життя корупціонерам і позбавити українців безвізового режиму

Під час засідання Комітету ВРУ з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності до одного з "безвізових законопроектів" №4054 було внесено суттєві правки, незважаючи на заклик посла ЄС Яна Томбінського прийняти закон у другому читанні у нинішній редакції.

Про це "Європейській правді" повідомила член правління Центру протидії корупції Дарина Каленюк.

За її словами, правки були внесені депутатами Миколою Паламарчуком та Сергієм Власенком.

"В законопроект про арешт активів та спецконфіскацію (4054) були внесені правки, які суттєво змінюють суть, вихолощуючи норму про конфіскацію злочинних активів у третіх осіб та значно обмежуючи коло злочинів, стосовно яких може застосовуватися спецконфіскація", - відзначила Каленюк.

Водночас, в прийнятому в четвер законі "Про прокуратуру" (№4055), за словами експерта, залишили право генпрокурора відхиляти один раз кандидата поданого конкурсної комісії на адміністративні посади.
"Таке рішення було аргументоване законами про люстрацію, засади запобігання і протидії корупції, а також законом про державну таємницю", - розповіла Каленюк.

"Депутати також відхилили пропозицію про зняття вимоги 5 років прокурорського стажу на посади спецпрокурора", - додала вона. Цю вимогу раніше висували ЄС та МВФ.

Нагадаємо, у середу посол ЄС в Україні Ян Томбінський закликав Верховну раду проголосувати закони з питань повернення активів та управління (4056) і арешту активів та спецконфіскації (4054) у другому читанні в нинішній редакції.

Водночас дипломат розкритикував прийнятий у вівторок закон "Про прокуратуру" (№4055), як такий, що надає занадто багато повноважень Генпрокурору у питані відхилення кандидатів на спецпрокурора антикорупційної прокуратури.

Нагадаємо, у вівторок парламент ухвалив за основу обидва "безвізових законопроекти", які рекомендував до ухвалення Європейський Cоюз – зміни до законів про арешт та спецконфіскацію (№4056), а також про виявлення, розшук та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (№4054).

Верховна Рада також прийняла за основу законопроект №4055, який також входить до "безвізового пакету". Водночас, "Європейська правда" повідомляла, що Євросоюз виступив проти цієї редакції законопроекту, зазначивши, що поправки Порошенка руйнують незалежність антикорупційної прокуратури.

Рада корупція Європа

Знак гривні
Знак гривні