В Нідерландах виготовлять антиукраїнський туалетний папір

Майже 50 тисяч євро нідерландських платників податків виділять приватній компанії, яка планує виготовити і розповсюдити туалетний папір з "політичної начинкою" - аргументами проти ратифікації договору про асоціацію України з ЄС.

Причому офіційно у липні 2015 року Нідерланди вже ратифікували Угоду про асоціацію Євросоюзу з Україною, підписану ще у 2014 році, - пише ВВС

Однак процес ратифікації припинили через ухвалення нового закону, який дозволяє громадянам Нідерландів вимагати проведення консультативного референдуму щодо рішень, прийнятих урядом.

Ініціатори референдуму побоюються, що договір про асоціацію стане першим етапом вступу України в ЄС.

Голосування призначене на 6 квітня. До цієї дати організації та приватні особи мають право вести агітацію. Спеціальна комісія з референдуму, яка має бюджет 2 млн євро, виділятиме субсидії для агітації.

Наразі їх вже отримали 72 організації та приватні особи.

На сайті комісії з референдуму йдеться, що компанії Raspoetin BV схвалили виділення 47 973 євро на "виробництво, транспортування та розповсюдження туалетного паперу з аргументами проти прийняття України до ЄС і поясненням недоліків подібного кроку".

Сайт також повідомляє, що поширювати туалетний папір будуть студенти.
Компанія Raspoetin BV була створена в 2012 році. Її власник Рубен Марсман представився в інтерв'ю радіостанції Nos як "небайдужий громадянин", який користується моментом, щоб його голос почули.

"Зазвичай тобі дають можливість проголосувати один раз на чотири роки. Тепер же у нас є можливість висловлюватися частіше. Те, що відбувається у нас в Нідерландах, - це досить унікально", - розповів пан Марсман.
За його словами, всією країною планується поширити близько ста тисяч рулонів туалетного паперу: "Роздавати їх будуть здебільшого на ринках та в інших місцях скупчення народу, але частина буде направлена у найважливіші організації країни".

Загалом до комісії з референдуму за субсидіями звернулося 180 організацій і окремих громадян. Сім заявок відхилили, 72 задовольнили. Решта ще розглядаються. Частина з них пропонують агітацію "за", частина - "проти", ще частина - дотримуються нейтральної позиції.

Максимальний розмір гранту становить 50 тисяч євро. Джошуа Лівестро, учасник кампанії "за" ратифікацію Угоди про асоціацію України з ЄС, вважає видачу гранту на виробництво туалетного паперу сміховинною.
"Вся ця ідея з туалетним папером прояснює ось що: ініціатори кампанії "проти" ставляться несерйозно до референдуму, який вони самі запропонували", - написав Джошуа Лівестро у Twitter.

Представник комісії з референдуму заявив одному з місцевих ЗМІ, що субсидії будуть видаватися для активізації громадських дебатів про референдум.

Минулого тижня дві громадські групи, які ініціювали квітневий референдум, відкликали свої заявки на субсидії для агітації.

За словами представників GeenStijl і GeenPeil, причиною став "правовий педантизм".
"Субсидії призначалися для ініціатив з найкращими намірами, але правовий педантизм довів нас до відчаю", - заявив представник групи GeenStijl Барт Нійман.

Попри дорадчий характер референдуму його результат може завдати серйозної політичної шкоди владі.

У 2005 році уряд Нідерландів уже проводив референдум по "Європейській конституції". Негативна відповідь, отримана від громадян, суттєво змінила настрої голландських політиків, змусивши їх критичніше ставитися до Євросоюзу.

Якщо на майбутньому референдумі явка складе 30% і більшість проголосує проти домовленостей з Україною, то парламент Нідерландів буде зобов'язаний "ще раз обговорити" ратифікацію Угоди про асоціацію.

Активісти біля будівлі посольства Нідерландів в Києві з плакатами: "Не слухайте російську пропаганду"

маразм нідерланди Європа

Знак гривні
Знак гривні