Рада ухвалила електронне декларування. Але відклала покарання за брехню на рік

Це один з заходів боротьби з корупцією, необхідний - крім боротьби з корупцією - для безвізового режиму з ЄС.

Верховна Рада ухвалила законопроект про електронну систему декларування доходів посадовців, - пише ВВС

Таким чином, парламент скасував норму, згідно з якою введення електронного декларування передбачено не раніше 1 січня 2017 року.
За таке рішення проголосували 238 депутатів.

"Законопроект підготовлений з метою впровадження вже у 2016 році електронної системи подання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування", - йдеться у пояснювальній записці до ухваленого документу.

Цей проект закону належав до тих документів, ухвалення яких необхідне для виконання Україною плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму.

Надеп Сергій Лещенко наголошує, що закон прийняли із важливими змінами:

"Законом на рік відкладено настання кримінальної відповідальності за неправдиві відомості в деклараціях.

І от з голосу депутат Вадим Денисенко (БПП) зачитав поправки до закону про електронне декларування. Їх було проголосовано за основу та в цілому! У підсумку, чиновники отримали право брехати в деклараціях весь 2016 рік. І жодних проваджень по незадекларованим віллам на Лазурці, квартирам у Лондоні та фірмам на Панамі не буде цілий рік.
Окрім того, закон також послаблює антикоррупційні практики. Він обмежив кількість родичів, чиє майно треба декларувати, та підвищив поріг декларування коштовностей та подарунків втричі - з 50 до 150 мінімальних зарплат (тобто можна не декларувати "подарунки" ціною 200 тисяч гривень!)

Я закликаю керівника представництва Євросоюзу Яна Томбінського не визнавати ухвалення цього закону виконанням вимог безвізового режиму та наполягати на запровадженні кримінальної відповідальності вже за підсумками декларування в 2016 році".

законопроект корупція реформи Європа візи

Знак гривні
Знак гривні