У Дніпропетровську вимагають не підмінювати держсимволи культом особистості

У Дніпропетровську хочуть заборонити портрети високопосадовців у держустановах.

Місцеві активісти – учасники Євромайдану та бійці АТО – вимагають заборонити в бюджетних установах розміщувати поряд з символікою держави портрети політичних діячів. Вони обурені тим, що такі стенди все ще популярні в школах та лікарнях, а також службових кабінетах та приймальнях чиновників. Ініціатори заборони публічно звернулися до народних депутатів з вимогою законодавчого врегулювання цього питання. А втім, дехто з незалежних експертів вважає, що ця ініціатива не на часі, - пише Радіо Свобода

«Не може бути людина прирівняна до державних символів»

В оздобленні стін портретами державних мужів є щось «совкове», вважає громадських активіст, колишній боєць АТО Олег Чистопольцев.

Він разом з кількома однодумцями ініціював звернення до Верховної Ради України з вимогою на законодавчому рівні заборонити «портретоманію» в державних установах. Поки, зазначає активіст, він намагається особисто переконувати посадовців, в кабінетах яких буває.

Один, як каже Олег, «трофейний» портрет, добровільно знятий чиновником зі стіни, в його колекції вже є.

«Чому ми цим обурені? Тому що вважаємо це пережитком минулого, спадщиною «совка» і тоталітарного режиму, чимось таким, близьким до поклоніння ідолам чи культу особистості. Не може бути людина прирівняна до державних символів! Людина, чиновник, це, перш за все, – менеджер, навіть якщо він топ-рівня. Він представник влади, але не символ держави. Свого часу вішали Леніна, Сталіна, Дзержинського, в «ДНР» зараз вішають Путіна, Плотницького…

Ось такі аналогії виникають. Я спитав одного з директорів шкіл, навіщо ви це робите, чи існують якісь інструкції щодо оформлення кабінетів? Він відповів: за звичкою, а до того ж, це дуже подобається перевіряючим. Як оберіг своєрідний. На ці портрети витрачаються гроші платників податків, наші гроші, будемо говорити прямо, – для піару певних осіб.

Я нічого не маю проти Петра Порошенка, але ми наполягаємо на тому, що, якщо щось і повинно висіти в державній установі, то це герб і прапор», – зазначає Олег Чистопольцев.

совок дніпропетровськ реформи

Знак гривні
Знак гривні