Кримчани голосували за Джамалу, хоч формально й не могли (ВІДЕО)

В інтернеті не вщухає обговорення того, що жителі анексованого Росією Криму не мали змоги голосувати на півфіналі українського відбору на «Євробачення-2016», який відбувся минулої суботи в Києві. Журі визначило першу трійку фіналістів, яку очолила українська співачка кримськотатарського походження Джамала. У соціальних мережах кримчани висловили своє обурення тим, що не могли підтримати своїх улюблених виконавців, а Меджліс кримськотатарського народу з цього приводу звернувся до організаторів національного співочого конкурсу.

Про це пише Крим.Реалії

«1944» – пісня з такою назвою, яку Джамала заспівала на півфіналі українського відбору на «Євробачення-2016», викликала шквал овацій. Співачка Руслана, яка була в журі, аплодувала кримськотатарській співачці стоячи.

«Ти сьогодні мені музикою дала зрозуміти біль від того, що ми втратили Крим. Я просто плакала разом з тобою», – сказала Руслана після виступу Джамали.

Джамала вийшла до фіналу Національного відбору на «Євробачення-2016» із найбільшою кількістю балів від глядачів та суддів – 18 балів. Громадяни України голосували смсками. Те, що Крим не мав змоги голосувати, викликало шквал обурення. Меджліс кримськотатарського народу з цього приводу звернувся до організаторів національного співочого конкурсу.

«На півфіналі, який відбувся, голосувало понад 166 тисяч громадян України. Крим був відрізаний, кримчани не мали можливості проголосувати. Я просто впевнений, що якби Крим мав можливість голосувати, то ми мали б ще як мінімум 100 тисяч голосів. Коли Крим не може голосувати на таких українських конкурсах, то ми нібито мовчазно погоджуємося з тим, що Крим не є Україною. Ми готуємо листа до організаторів конкурсу, щоб кримчани могли голосувати як за півфінали в Україні, так і за фінал, і на «Євробаченні» як громадяни України. Будемо намагатися!» – заявив голова Меджлісу кримських татар Рефат Чубаров.

«Це пісня-присвята. Я дуже рада, що її Україна так сприйняла»

Сама Джамала повідомила, що вона відчувала підтримку кримчан. Співачка розповіла, що цю пісню про депортацію написала ще півтора року тому.

«Мені дуже шкода. Я знаю, що в мене дуже багато прихильників саме у Криму. Мені дуже багато людей писали, що вони надсилали (смс) все одно, бо це мене підтримує. Я їм кажу – ви ж гроші витрачали даремно, смс не зараховувалося, а вони казали, що все одно надсилали. Це справді пісня про мою сім’ю, про мою хартанашку (бабусю – ред.). Я не могла про це не написати. Я справді переживала цю історію і на сцені, і коли писала. Це пісня-присвята. Мені було важко її співати. Я дуже рада, що її Україна так сприйняла – стільки голосів, стільки смс, відгуків. Мені однаково – поїду я на конкурс чи ні – бо я відчула, що я дійсно розповіла цю історію. Коли я співала, я співала саме своїй хартанашці», – розповіла співачка.

Кримськотатарська виконавиця нагадала, що вся її родина зараз живе в окупованому Криму, і вона дуже хвилюється за них. Співачка закликала пам’ятати про трагедію 1944 року завжди, а не тільки 18 травня.

«Зараз кримські татари перебувають на окупованій території, їм дуже важко. Вони відчувають дуже великий пресинг, вони безслідно зникають. І це страшно, мені б не хотілося, щоб історія поверталася», – наголосила Джамала.

Наступний півфінал національного відбору в Україні відбудеться 13 лютого, а фінал – 21 лютого. За підсумками глядацького та суддівського голосування під час прямих ефірів визначать ім’я того, хто представлятиме Україну на «Євробаченні-2016».

61-й міжнародний пісенний конкурс «Євробачення-2016» відбудеться в Стокгольмі (Швеція) у травні. Цього року в конкурсі візьме участь рекордна кількість співаків – із 43 країн світу.

Україна торік не брала участь у конкурсі «Євробачення» (тоді таке рішення ухвалили у зв’язку зі складною ситуацією в країні і браком коштів).

музика крим окупація краса анексія

Знак гривні
Знак гривні