Традиції ГУЛАГ: Сенцова етапували в Якутію, а Кольченка - в Челябінськ

Засуджених у Росії українців кінорежисера Олега Сенцова та активіста Олександра Кольченка етапували з Ростовського СІЗО в Якутію та Челябінськ відповідно до їх місця відбування покарання.

Про це повідомив журналіст «Радіо Свобода» Антон Наумлюк у Twitter.

«Уточнення щодо місця відбування покарання: Олег Сенцов – Якутія, Саша Кольченко – Челябінськ», — написав Наумлюк.

Також інформацію про зміну місця відбування покарання українського кінорежисера підтвердила сестра Сенцова Наталія Каплан.

«За останніми агентурними даними, Олег все ж-таки їде в Якутію, Саша, як і передбачалося, у Челябінськ. Як можемо, слідкуємо за цим», – написала Каплан у Facebook.

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус порівняв етапування Сенцова та Кольченка з часами ГУЛАГА, коли радянська влада відправляла засуджених активістів у Сибір.

«Кращі практики ГУЛАГа повертаються: Росія висилає українських політичних в’язнів у Сибір», – написав міністр у Twitter.

Олега Сенцова та Олександра Кольченка заарештували навесні 2014 року в Криму, після анексії півострова Росією. Сенцов і Кольченко свою провину заперечують. Правозахисний центр «Меморіал» визнав підсудних політв’язнями. Міжнародна правозахисна організація Amnesty International в Україні закликає Росію зняти обвинувачення проти Сенцова й Кольченка.

кольченко репресії сенцов росія

Знак гривні
Знак гривні