На родичів Джемілєва в окупованому Криму чинять тиск: намагалися загребти онука

Вранці 2 лютого у селі Щебетівка (Феодосія), де живе донька лідера кримських татар Ельзара Абдулджелілова, завітали співробітники Федеральної міграційної служби, серед них був і дільничний.

Під приводом паспортного контролю, «гості» чемно попросили пред'явити паспорти всіх, хто живе в будинку. Пізніше з’ясувалося, що ФМС були зацікавлені Еролом Абдулджеліловим – онуком Мустафи Джемілєва.

20-річного хлопця намагалися забрати до відділку.

Принципова позиція родини і кримськотатарські активісти, які прибули до будинку Абдулджелілових, не дали цьому статися, повідомив заступник голови Меджлісу кримських татар Наріман Джелял.

«На наш погляд, вони не мали жодних законних підстав проводити подібні дії. Ерол прибув із материкової України 20 січня до Криму, його дві години перевіряли на контрольно-пропускному пункті. Якщо його сюди пропустили, я можу зробити висновок, що його перебування на території Криму повністю законне, документи в нього в порядку. Один із правоохоронців, коли їхав, нібито сказав, що вони можуть «і по-іншому» приїхати до родичів Мустафи Джемілєва», – розповів Наріман Джелял.

Джелял також повідомив, що наразі вирішується питання про оскарження дій правоохоронців. Крім родинних зв’язків цієї сім’ї з лідером кримських татар Джемілєвим, який у Росії вважається екстремістом, у членів Меджліса є й інша версія причин візиту російських служб.

На підставі перевірки документів, зокрема, у внука Джемілєва, спецслужби «хотіли його вивезти, ймовірно, забрати до ФСБ».

Перевірку документів Федеральною міграційною службою у рідних Мустафи Джемілєва у Криму в офісі уповноваженого президента України у справах кримськотатарського народу назвали черговою спробою тиску на кримських татар і його лідера.

«Після того, як на місце прибули місцеві активісти й почали фіксувати події фотокамерами, представники окупаційних силових структур залишили будинок», – повідомляють у прес-службі Джемілєва.

«Подібні спроби тиску на кримських татар із боку спеціальних структур окупаційної влади є повсюдною практикою в окупованому Криму. В умовах окупації чи не кожного дня в селах і містах півострова відбуваються обшуки, допити, судові розправи, моральний і фізичний тиск, різного роду порушення прав людини», – йдеться у повідомленні.

Наголошується, що двадцятирічний Ерол Абдулджелілов зараз навчається у Кіпрському Близькосхідному університеті і прибув на канікули до Криму в селище Щебетівка, де живе його родина.

Офіційних коментарів ФМС щодо візиту до сім'ю Джемілєва немає.

Після анексії Криму Росією на початку 2014 року лідерам кримських татар – Мустафі Джемілєву й Рефату Чубарову – заборонили в'їзд до півострова строком на п'ять років.

крим джемілєв окупація анексія репресії

Знак гривні
Знак гривні