МДБ в Донецьку досі утримує волонетрку, що допомагала мирним людям і яку повязують з організацією, яку фінансує Ахметов

Місце утримування волонтерки Марини Черенкової офіційно не підтверджено й досі - однак затримало її так зване Міністерство держбезпеки так званої Донецької народної республіки.

Її мати подала заяву про її зникнення в поліцію та прокуратуру самопроголошеної «ДНР», а в «МГБ» заяву відмовились приймати.

Про це повідомив «Громадському» один із співзасновників волонтерської організації «Відповідальні громадяни» (яку, за чутками фінансує Ахметов) Енріке Менендес.


Контекст: У Донецьку після спроби підриву Леніна - масові репресії. Людей садять "на підвал"

«Головна новина сьогодні полягає в тому, що ми йдемо за офіційною процедурою – сьогодні мама Марини Черенкової разом з іншим волонтером групи «Відповідальні громадяни» Євгеном Шибаловим подали заяву про зникнення в поліцію і в прокуратуру (ДНР), хотіли таку ж заяву написати і в МГБ, але там відмовилися її приймати, посилаючись на процедуру, за якою вони автоматично отримають таку заяву від прокуратури. Також ми звернулися в інститут уповноваженого з прав людини, щоб запустити офіційний процес. А за неофіційними каналами ми отримали власне підтвердження того, що вона знаходиться в МГБ. Як і Ігор Козловський. І підозри на адресу Марини засновані на факті співпраці з міжнародними організаціями, чия діяльність в ДНР не дозволена», – сказав він.

За інформацією волонтерів, «слідчі дії» у відношенні Черенкової можуть тривати тиждень, після чого її можуть відпустити або вислати з території самопроголошеної ДНР. Попри ці сподівання волонтери добиваються зустрічі зі зниклою, за допомогою вони звернулись до міжнародних організацій.

«На завтра у нас заплановано теж ряд зустрічей, які дозволять прояснити ситуацію. Ми сподіваємося все–таки домогтися того, щоб нам дозволили побачитися з Мариною. Як мінімум, щоб упевнитися своїми очима, що вона утримується в нормальних умовах. Ми повідомили і в Комісію ООН з прав людини, і в Міжнародний комітет Червоного Хреста. Сьогодні до пошуку підключається і Human Rights Watch, яка буде від себе писати звернення. Включені міжнародні дипломатичні канали, наприклад, по лінії ОБСЄ», – розповів Менендес.

«Щодо діяльності організації «Відповідальні громадяни» – в рамках тих дозволів на роботу, які ми вже маємо, ми продовжуємо роботу. Офіс функціонує у звичайному режимі, ми займаємося адресною допомогою і не займаємося тим, що нам зараз не дозволено – тобто, роботою з установами та ввезенням вантажів. Сподіваємося, що зможемо звернути увагу і на проблеми з акредитацією гуманітарних організацій місцевих», – підсумував він.

Нагадаємо, що 29 січня у Донецьку затримали керівника волонтерської групи «Відповідальні громадяни» Марину Черенкову.

Пізніше стало відомо, що затримана волонтерка Черенкова вийшла на зв’язок з рідними.

Ініціативна група жителів Донбасу "Відповідальні громадяни" була створена 10 червня 2014 року. До неї увійшли люди, які прийняли для себе принципове рішення залишатися в Донецьку для того, щоб допомагати мирним жителям і соціально незахищеним верствам населення, що постраждали від бойових дій

донеччина черенкова репресії

Знак гривні
Знак гривні