Залізничники розпилювали гроші, призначені на купівлю чистої білизни у вагони

Ви часто бачили нову, хрустку від свіжості білизну в наших потягах? Отож, - пише Центр протидії корупції. - Зупинили Південно-західних залізничників, які хотіли "розпиляти" 3 млн грн на черговій закупівлі білизни.

ОСТАННІ НОВИНИ У СПРАВІ:

Команда “Центру протидії корупції” оскаржила закупівлю постільної білизні “Південно-західною залізницею”. Чиновники відмінили процедуру закупівлі, передбачену чинним законодавством, натомість провівши електронні закупівлі. Все було зроблено настільки блискавично, що участь у торгах взяли тільки декілька фірм. Тому ми звернулись до Міністра інфраструктури, ДФІ та Генпрокуратури з проханням перевірити закупівлю.

В Мінінфраструктури повідомили, що закупівлі справді були проведені з порушенням законодавства. Тому три угоди загальною вартістю 3 млн гривень було розірвано. Очікуємо, що посадовці залізниці, які їх провели, будуть покарані.

СУТЬ СПРАВИ:

18 вересня 2015 року “Південно-західна залізниця” розмістила на Веб-порталі з питань держзакупівель оголошення про закупівлю текстильних виробів, комплектів постільної білизни з бязі та сатину, рушників, штор і т.д. Свої пропозиції подали 9 учасників, що є непоганою кількістю для держзакупівлі та свідчить про наявність реальної конкуренції. Розкриття пропозицій відбулось 12 листопада, проте підписання договорів з переможцями чомусь не відбулось.

Натомість 24 листопада, в неробочий час, залізниця оголосила проведення електронних торгів. Всі охочі повинні були встигнути подати документи до 8:00 25 листопада. Підготуватись за такий короткий час практично неможливо, тому на торги встигли податись тільки три фірми, одну з яких у кінцевому результаті дискваліфікували.

Щоб ухилитись від проведення торгів, передбачених Законом “Про державні закупівлі”, залізничники розбили одну закупівлю на чотири вартістю до мільйона (999 тисяч з копійками) кожна. Справді, законодавство у випадку з “Укрзалізницею” та її структурними одиницями зобов’язує проводити стандартні закупівлі в тому випадку, якщо сума становить мільйон гривень і вище. Проте закон забороняє ділити на кілька закупівель товари, що входять до однієї категорії. Саме такими є текстильні вироби, які закуповувала “Південно-західна залізниця”.

Є підозри, що залізниця поділила предмет закупівлі для того, щоб укласти угоди на безконкуретній основі зі “своїми” фірмами.

Хто підписав схему:

ГОРІЛЕЙ СЕРГІЙ ВАСИЛЬОВИЧ, фігурує в іще трьох схемах

залізниця транспорт корупція

Знак гривні
Знак гривні