Невиліковний вірус Зіка: загроза пандемії

Американські вчені закликають Всесвітню організацію охорони здоров'я (ВООЗ) вжити невідкладних заходів через поширення вірусу Зіка, адже хвороба, на думку медиків, має "пандемічний потенціал", - пише ВВС.

Вчені наполягають на тому, щоб ВООЗ не повторювала помилок, які мали місце під час спалаху Еболи, й негайно скликала нараду експертів з вірусу.
За словами медиків, перші тести вакцини проти Зіки можуть відбутися через два роки, однак мине ще десятиліття, перш ніж ліки стануть доступними для людей.

Вірус Зіка викликає помірне підвищення температури, кон'юнктивіт і головний біль. Його також вважають причиною народження тисяч немовлят із недорозвиненим мозком, і деякі країни порадили жінкам утримуватися від вагітностей.

Хворобу вже виявили у 21 країні Карибського басейну, Північної і Південної Америки. У середу в ЗМІ з'явилися повідомлення про перший зареєстрований випадок захворювання в Данії.

Особливу небезпеку вірус становить для дітей в утробі матері.

Немає ліків

Наразі ліків проти вірусу немає, однак триває розробка вакцини, яку проводять вчені Техаського університету.

Дослідники відвідали Бразилію, де зібрали необхідні зразки. Зараз вони аналізують зібраний матеріал у лабораторіях з підвищеними заходами безпеки в Галвестоні, штат Техас.

Доступ до лабораторій охороняє поліція та ФБР.

У коментарі ВВС професор Скот Вівер, директор Інституту людських інфекцій та імунітету, каже, що існують серйозні причини боятися вірусу Зіка.

"Існує дуже серйозний ризик. Якщо інфекція заражає плід й призводить до мікроцефалії, то ми не маємо жодних можливостей, щоб запобігти важким наслідкам хвороби, які іноді смертельні або ж лишають дітей ментально недорозвиненими на все їхнє життя", - попереджає професор.

Вірус Зіка вперше був виявлений у 1947 році у мавп в Уганді, а перший випадок зараження людини зафіксовано у 1954 році в Нігерії. Однак протягом десятиліть значних спалахів хвороби не було зареєстровано, через що наукова спільнота ігнорувала її.

Певну увагу дослідників вірус привернув після спалаху на одному з островів у Мікронезії в 2007 році.

Після цього захворювання поширилося на Карибський регіон та Латинську Америку, де, за оцінками професора Вівера, зараженими можуть бути кілька мільйонів людей.

Вірус Зіка передається укусами комарів Aedes, поширених у тропічних і субтропічних зонах усіх континентів.

світ здоров'я суспільство

Знак гривні
Знак гривні