Transparency: Україна досі корумпованіша за Росію (КАРТА)

Україна отримала 27 балів і посіла 130-ту позицію серед 168 країн у щорічному "Індексі сприйняття корупції" за 2015 рік, який оприлюднив міжнародний рух з протидії корупції Transparency International, - пише ВВС

Країна опинилась на одному місці із Парагваєм, Нікарагуа, Непалом, Іраном та Камеруном і дещо нижче, ніж Росія. Минулого року Україна була на 142 місці.

ДОСЛІДИТИ ІНДЕКС

В українському підрозділі Transparency International пояснюють такі низькі показники зволіканням із реальним покаранням хабарників, а також збільшенням корупції у відносинах бізнесу і влади.

Один бал

Лідером рейтингу, як і торік, є Данія. Далі йдуть Фінляндія і Швеція. Найбільш корумпованими країнами, згідно з індексом, є Афганістан, Північна Корея та Сомалі.

Країн, які поліпшили свої показники в цьому Індексі, більше ніж тих, у кого вони погіршились, зазначає Transparency International.

Україна отримала на один бал більше, ніж позаторік - 27 балів за шкалою від 0, що позначає вкрай високий рівень сприйняття корупції, до 100 - вкрай низький.

Чим більший у країни бал, тим вище вона у списку.

Як відзначає організація, дві третини країн отримали менше 50 балів.

Росія отримала 29 балів, Білорусь - 32, Молдова - 33, Румунія - 46.
Найпомітніше погіршилися показники Бразилії - країна втратила п'ять балів і опустилася на сім позицій, отримавши 76 місце, кажуть у Transparency. Зокрема там згадали про скандал довкола нафтової компанії Petrobras.

Загалом за останні чотири роки, як відзначають дослідники, різко погіршилися показники Лівії, Австралії, Бразилії, Іспанії й Туреччини.
А найпомітніше покращили свої позиції Греція, Сенегал і Велика Британія.
Індекс показує сприйняття рівня корупції в державному секторі й базується на експертних оцінках.

"Поліпшити показники країни можливо за допомогою системи відкритого уряду, завдяки якій громадськість може залучати лідерів країни до відповідальності. В той час як низькі показники - ознака панівного хабарництва, недостатності покарання за корупцію і наявності державних інститутів, які не реагують на потреби громадян", - підсумовують в Transparency International

Поради для України

Transparency International Україна, коментуючи новий "Індексі сприйняття корупції", відзначає, що країні вдалось трохи покращити показники завдяки "збільшенню суспільного осуду корупціонерів, створенню антикорупційних органів і появі руху викривачів корупції".

"Зволікання із реальним покаранням хабарників, а також збільшення корупційної складової у відносинах бізнесу і влади не дають Україні зробити рішучий крок уперед за показниками "Індексу сприйняття корупції", - кажуть представники руху.

Вони рекомендують владі вжити заходи для антикорупційних змін. Зокрема "невідкладно забезпечити роботу незалежних антикорупційних органів", а також провести "реальну судову реформу".

Експерти радять довести до завершення "розслідування злочинів режиму" екс-президента Віктора Януковича, а також "припинити ганебну суддівську практику звільнення високопосадовців-хабарників від ув’язнення".
Також експерти радять втілити закони про прозоре фінансування політичних партій і про публічні закупівлі.

рейтинг корупція україна

Знак гривні
Знак гривні