Французька делегація відвідала ДНР. Республіки намагаються отримати дипломатичну підтримку Європи (ВІДЕО)

З 11 до 15 січня 2016 французька делегація відвідала ДНР. Самопроголошена республіка заявляла, що французи приїхали з метою вивчити «військові злочини» України, і апелювали до авторитету відомої праворадикальної партії Марін Ле Пен «Національний фронт». Громадське поспілкувалося зі Стефаном Сьоаном, французьким журналістом, який тривалий час висвітлював конфлікт на сході України з обох боків протистояння. Стефан провів особисте розслідування візиту французької делегації.

Хто ці люди? Кого вони представляють? Які можуть бути наслідки візиту? Про це – в інтерв’ю з журналістом.

Ми знаємо, що французька делегація у складі трьох людей побувала в «ДНР». Хто ці люди та хто їх запрошував від імені «ДНР»?

Згідно з інформацією, яку отримали французькі журналісти, делегацію запросило міністерство закордонних справ самопроголошеної Донецької народної республіки. Вони потрапили в Донецьк через територію Росії, як це часто трапляється із закордонними делегаціями, які відвідують «ДНР». Члени делегації не є відомими особистостями у Франції. З трьох осіб лише двоє можуть бути більш менш відомими французам. Це, по-перше, голова делегації Жак Клостерман, близький до Національного Фронту та Жан-Жозі Буске - французький адвокат з міста Безьє на півдні Франції, де на нещодавніх місцевих виборах виграла праворадикальна партія Національний Фронт. Водночас, жоден із трьох членів делегації не є членом цієї партії. Вони є швидше симпатиками Марін Ле Пен.

Але на сайті так званого міністерства закордонних справ «ДНР» зазначено, що Жак Клостерман є членом партії Національний Фронт. Це неправда?

Неправда. Ми бачили інформацію на сайті «ДНР», що Клостерман - член партії Національний Фронт. Але він сам особисто в своєму твітері презентує себе, як адміністратора та делегата ради підтримки Марін - це організація, яку створили для підтримки Марін Ле Пен в якості кандидата на президентських виборах у Франції. Іншими словами, в цій організації є люди, які не обов’язково є членами партії Національний Фронт. Сам Клостерман презентує себе скоріше як прихильника Марін ле Пен. Я особисто перевіряв його причетність до Національного Фронту, сконтактувавши із представником партії в Парижі. Я говорив телефоном із генеральним секретарем партії Ніколя Бе, який підтвердив мені, що у вересні 2015-го року Клостермана виключили з ради підтримки Марін через дисциплінарні порушення.

Якою була мета візиту? Хто їх запрошував?

Важко сказати, чи ініціатором подорожі була «ДНР», чи, навпаки, самі члени делегації ініціювали цю подорож. Може, це була інша організація в Москві, чи політична партія, чи фундація, яка фінансувала цю подорож. Зі слів самих учасників делегації це зрозуміти неможливо. Я особисто намагався зв’язатися з Клостерманом у Донецьку, але я зміг лише поставити кілька запитань в смс-спілкуванні. Клостерман мені підтвердив, що подорож у Донецьк є особистою ініціативою, і в жодному випадку не йдеться про офіційну делегацію Національного Фронту.

Тобто сам Клостерман стверджує, що це його персональна ініціатива?

Саме так. Він це каже, і це підтверджують в Парижі. Представники партії Національний Фронт в Парижі були абсолютно не поінформовані про цю подорож, і в жодному випадку партія не хоче брати на себе відповідальність за неї. Навіть якщо особи з делегації світоглядно близькі до праворадикальної партії - подорож в «ДНР» не є офіційною ініціативою партії.

Якою була програма візиту? Що вдалося побачити в так званій ДНР?

Є офіційна програма, яку надіслала журналістам прес-служба міністерства закордонних справ «ДНР». Програма була розрахована на 4 дні. Звісно, і українським і іноземним журналістам було складно потрапити в ДНР, тому що система акредитації для журналістів в ДНР є надзвичайно складною останнім часом. З програми було очевидно, що перший день присвятили збору доказів військових злочинів проти цивільного населення. Делегація побувала в Донецьку, Дебальцевому та Вуглегірську, і, здається, ще в одному місті.

В передмістях Донецька?

Так, в основному це було три міста: Донецьк, Дебальцево і Вуглегірськ. Наступного дня відбувся круглий стіл на тему міжнародної інформаційної війни проти самопроголошеної республіки. Точної програми цього круглого столу ми досі не знаємо. Упродовж візиту відбувалися також різноманітні зустрічі. Зокрема, зустріч із так званими «французькими волонтерами армії ДНР».

Ви маєте на увазі французьких добровольців, які воюють на боці «ДНР»?

На боці сепаратистів воюють французькі добровольці, але є також і французькі волонтери, які займаються гуманітарними питаннями - наприклад, працюють у лікарнях, а також допомагають цивільному населенню. Зустріч з цими волонтерами була в програмі візиту делегації. Також була запланована зустріч із так званою Асоціацією адвокатів ДНР, адже щонайменше двоє з трьох членів делегації є юристами, адвокатами. Це те, що ми знаємо на цей момент. Я мав можливість спілкуватися з Клостерманом смс-ками, і він мені повідомив, що зрештою, він - це його власні слова - «побачив достатньо мало».

Якщо говорити більш широко, ми часто говоримо про симпатію праворадикальних сил в Європі до сепаратистських республік ДНР та ЛНР, як би ви це прокоментували?

Що стосується саме цієї делегації, я би не надавав їй великого значення - більшого, аніж вона заслуговує. Ця делегація не є офіційною делегацією Національного Фронту. Ніколя Бе підтвердив мені з телефонній розмові, що він не підтримує ідею делегації в «ДНР». Окрім того, Національний Фронт не має офіційної позиції щодо самопроголошених республік ДНР та ЛНР. Але ця партія заявляє, що європейські інституції мають припинити свою «холодну війну проти Росії», адже Росія є союзником Франції. Те, що відбувається в Україні, на погляд Національного Фронту, шкодить інтересам як Франції, так і Росії. Через санкції страждають різні сектори французької економіки. Відтак, Національний Фронт є відверто проросійським, але він не висловлюється відверто про ДНР та ЛНР. При цьому варто згадати, що в листопаді 2014 відбувся офіційний візит члена партії Національний Фронт, депутата Європейського Парламенту Жана-Люка Шаффхаузера в Донецьк. Ми знаємо, що саме він вів перемовини із росіянами про трансфер багатьох мільйонів євро з рахунку російського банку на рахунок Національного Фронту. Іншими словами, є очевидна близькість поміж Росією з одного боку та Національним Фронтом - з іншого, але не у випадку делегації, яка щойно відвідала Донецьк. Зрештою, важко сказати, чи вони будуть робити офіційні заяви, якими будуть наслідки.

Зважаючи на те, що серед членів делегації є юристи, і вони нібито збирали докази, чи не здається вам вірогідним, що вони можуть звернутися із цим до суду? Який це може бути суд?

Мені важко уявити таку ситуацію. Можливо, вони напишуть звіт, чи будуть висловлюватися у медіа у Франції. Але не треба перебільшувати ці ризики, адже ці люди не є важливими та знаними особистостями у Франції. Можливо, вони даватимуть інтерв’ю крайній правій пресі.

Клостерман уже давав інтерв'ю «Спутніку», який є пропагандистським каналом.

Вірогідно, що вони будуть висловлюватися у проросійських медіа. Зараз владі «ДНР» та «ЛНР» вигідно вибудовувати свої власні дипломатичні відносини із різними країнами світу. Інші невизнані держави, такі як Придністров’я, вже намагалися легітимізувати себе в такий спосіб багато років тому і мали з тим великі проблеми. Цього разу в рамках боротьби поміж Росією, Європою та США сепаратисти «ДНР» та «ЛНР» мають трохи більше успіху. Зокрема, завдяки двом чинникам. По-перше, існують дипломатичні зв’язки із праворадикальними партіями в Європі - такими, як Національний Фронт у Франції, або Йоббік в Угорщині. Водночас, є зв’язки із ліворадикальними силами - зокрема, цими днями в «ДНР» прибула делегація з Чехії, представлена двома членами Комуністичної партії. Ще одне цікаве явище: очільника сепаратистського батальйону «Прізрак» («ЛНР») нещодавно запросили виступити скайпом в рамках «Днів Рози Люксембург» в Берліні. «Дні Рози Люксембург» організовує в Німеччині ліворадикальна партія, важлива політична сила в Німеччині. Під час спілкування по скайпу командир батальйону «Прізрак» закликав німецьких лівих підтримати сепаратистів у збройному конфлікті проти України. Отже, ми бачимо, що «ДНР» та «ЛНР» намагаються створити дипломатичне коло підтримки, серед учасників якого є як праворадикальні, так і ліворадикальні сили, які зазвичай є конкурентами в Європі.

війна донеччина луганщина франція

Знак гривні
Знак гривні