Громадське заявляє, що Скрипін привласнив гроші

Наглядова рада «Громадського» вимагає від Скрипіна повернути кошти з екаунту PayPal та YouTube.

Сьогодні наглядова рада ГО «Громадське телебачення» (телеканал Hromadske.tv) зробила звернення, в якому повідомила подробиці конфлікту з одним із засновників телеканалу Романом Скрипіним, - повідомляє Телекритика

Минулої п’ятниці стало відомо, що він створює «Громадське Київ» (регіональну версію «Громадського») на кошти, “що були зібрані та акумульовані за останні два роки зусиллями переважно закордонних українців з усього світу”. На них планувалось орендувати риміщення, побудовати студію, купити техніку та виплачувати гонорари журналістам.

Скрипін створює«Громадське Київ», «Громадське» заявляє, що не давало дозвіл на використання бренду.

Але в «Громадському» заявили, що не мають відношення до «Громадського Київ»: “Ніяких офіційних пропозицій щодо партнерства ми не отримували і рішень про фінансування проекту не приймали. Ми також не надавали згоди на використання бренду та логотипу«Громадського»”.

У сьогоднішній заяві наглядова рада «Громадського» пояснила, що Роман Скрипін контролює рахунок організації в платіжній системі PayPal, на який надходять добровільні пожертви для ГО “Громадське телебачення”. Також він контролює екаунт YouTube, на якому накопичувалсь кошти від використання контенту ГО “Громадське телебачення”.

Наглядова рада, а також загальні збори ГО «Громадське телебачення» вимагали від Скрипіна передати права на доменне ім’я hromadske.tv, надати звіт та передати кошти, що надходили на рахунки YouTube, PayPal та інші рахунки, на які здійснювались пожертви для ГО “Громадське телебачення”.

Строк виконання зазначених вимог сплив 15 січня і жодної з вимог Скрипіним виконано не було. Натомість він поширив анонс, з якого випливає можливість нецільового використання коштів - фактично, за гроші, які належать ГО «Громадське телебачення» може бути профінансований проект, який не підзвітний ГО.

Якщо вимоги не буде виконано у «Громадському» обіцяють задіяти правоохоронні органи як в Україні, так і в юрисдикціях країн, де були зареєстровані рахунки. Організація також наполягає на проведенні зовнішнього управлінського та фінансового аудиту та посиленні контролю за використанням бренду hromadske.

До складу наглядової ради входять історик Ярослав Грицак, журналіст Олексій Шалайський, експерт Chatham House Орися Луцевич, директор Школи журналістики Києво-Могилянської академії Євген Федченко, засновник експертної компанії pro.mova Євген Глібовицький, філософ Михайло Мінаков, економіст, декан KMBS Олександр Саврук.

конфлікт змі

Знак гривні
Знак гривні