Гіркін розповів, як наказував страчувати людей у Слов'янську, але Росія його, звісно, не судить

Колишній ватажок бойовиків, росіянин Ігор Гіркін/Стрєлков визнав, що під час окупації Слов'янська за його наказами були розстріляні, як мінімум, чотири людини.

Про це він заявив в ефірі "Радіо-КП", відповідаючи на запитання про те, як він боровся з мародерством.

"Розстріл. Оскільки на війні, особливо в умовах облоги, всі суди ... У нас діяв військовий суд, і було введено законодавство 1941 року, введене ... Сталіним", - сказав він.

"На підставі цього законодавства ми судили, здійснювали суди, розстрілювали ... Всього було розстріляно за час мого перебування в Слов'янську чотири особи", - заявив він.

Стрєлков уточнив, що "двоє за мародерство серед військовослужбовців, один за мародерство місцевий, і один за вбивство військовослужбовця, ідейний правосек".

При цьому Стрєлков зізнався, що фактично він розв'язав військові дії на Донбасі.

"Перші постріли, нехай і в повітря, були з боку повсталих, здійснені нашим загоном", - сказав він.

Відповідаючи на запитання, що з точки зору міжнародного права він є військовим злочинцем, Стрєлков сказав:

"Мене абсолютно не хвилює міжнародне право, бо це інструмент у руках переможців. Якщо ми будемо переможені - ну, що ж, значить, до мене будуть застосовані норми цього права".

Відповідаючи на запитання, чи готовий він постати перед Гаазьким трибуналом, Стрєлков заявив: "Я глибоко впевнений, що я до нього не доїду".

"Як кажуть, я занадто багато знав, як у відомому фільмі. А по-друге, я постараюся зробити все, щоб цього не сталося, зі свого боку", - сказав він.

Він також упевнений, що доля окупованого Донбасу "вирішується в Москві".

"Це можна сказати і на жаль, і на щастя - тут з якого боку подивитися. Якщо Москва зможе підтримати ці республіки, якщо вони не будуть здані назад до складу України, а тенденція є і до цього, і до зворотного абсолютно, то тоді ці республіки зможуть вижити ".

"Я думаю, з часом вони будуть об'єднуватися, і сподіваюся, рано чи пізно увійдуть до складу Росії, саме за це постав Донбас. За возз'єднання з Росією, а не за якусь незалежність. Ніхто цього не хотів, все починалося тільки під російськими прапорами, і скажемо так, створення ось цих держав - псевдо поки держав, на жаль, з цілої низки параметрів - воно не відповідало і не відповідає досі інтересам населення", - вважає колишній ватажок бойовиків.

донеччина війна кримінал гіркін

Знак гривні
Знак гривні