Перші вибори старости в Україні минули без порушень і з високою явкою (РЕПОРТАЖ)

У селі Ірдинь на Черкащині завершились перші вибори сільського старости в Україні. Як повідомляє позаштатний кореспондент ВВС Україна у Черкасах Мирослава Станкевич, голосування відбувалось прозоро і без порушень.

Явка виборців склала 47%. Невдовзі ТВК обіцяє оприлюднити попередній результат.

Обраний староста представлятиме інтереси жителів Ірдиня в Білозірській об'єднаній територіальній громаді, до якої віднедавна входить селище.
Територіальну громаду ірдинці утворили разом із сусіднім селом Білозір'я відповідно до закону про децентралізацію. Білозірська об'єднана територіальна громада стала однією з перших таких громад в Україні.

Обидва кандидати на посаду старости Ірдиня - Олександр Максимов та Юрій Перевалов - місцеві жителі. Пан Максимов на сьогодні - в.о. старости селища.

За словами позаштатного кореспондента ВВС Україна, селяни охоче йшли голосувати, хоч дехто з них ледве долає протоптані у снігу стежки.
Подекуди виборців до дільниці, що знаходиться у приміщенні місцевого держпідприємства, підвозили на авто односельчани.

"Надіємося на краще"

Спостерігачі поки що не зафіксували тут жодного порушення.
Станом на 14:00 на дільниці проголосували 33% мешканців Ірдиня. Загалом, як зазначає голова Ірдинської виборчої дільниці Ольга Рукас, тут усього зареєструвалися 683 виборці.

Активно голосують люди старшого віку.

"Йдемо на вибори, щоб було краще, надіємося на краще завжди. Чи голова, чи староста, він завжди буде допомагати. Староста – це той, що ми у нього захисту будемо просити, так як раніше було, як баби розказували", - розповіла пенсіонерка Віра Гибало, яка, попри вік, сама прийшла на дільницю. Жінка вірить, що вибори можуть поліпшити життя селян.

Із власними очікуваннями приходить на вибори і місцева молодь.

"Очікую, що буде щось нове. Староста села – це, по суті, так, як і голова. Тільки голова раніше вирішував за все село, а староста буде представляти інтереси нашого маленького села при тому селі, з яким ми об'єдналися. У принципі нічого не змінилося. Моє основне сподівання, щоб тут не закрили школу і дитсадок" - каже мешканець Ірдиня Сергій Пилипчук.

При цьому явка виборців нині вища, аніж 25 жовтня, коли обирали сільського голову - цього разу тут навіть збираються черги за бюлетенями.
"Очікуємо, що проголосує 70%. Наш народ на таких місцевих виборах активний. Ніяких несподіванок, усі члени комісії досвідчені, перевірені минулими виборами, усе добре", - зазначає пані Рукас.
Офіційні результати виборів у Білозірській територіальній виборчій комісії обіцяють оголосити уже вранці у понеділок.

Повноваження старости

Староста села чи селища представлятиме інтереси його мешканців у територіальній громаді, входитиме до її виконавчого комітету, братиме участь у підготовці бюджету, допомагатиме мешканцям готувати документи для подачі в органи влади та матиме низку інших обов'язків.
Кожна громада ухвалюватиме власне положення про старосту, де чітко прописуватиме особливості роботи старости та перелік повноважень.

Передбачається, що старостам можуть надавати і деякі адміністративні функції, як-от видача окремих довідок та документів, щоб за ними не було потреби їхати до адміністративного центру громади, хоч такого положення у законі поки що немає.

Старостів мешканці села мають обирати на прямих виборах, а переможцем стане кандидат, який набере просту більшість голосів – за аналогією з виборами сільського голови.

24 січня старост оберуть наступні 30 сіл, 28 лютого - ще 14, а потім і всі решта, які увійшли до вже створених 159 об'єднаних громад.

децентралізація черкащина реформи село

Знак гривні
Знак гривні