Песимізм превалює: 70% вважають курс України хибним, стан 76% сімей погіршився (ІНФОГРАФІКА)

Опитування проведене відомою групою "Рейтинг" за підтримки уряду Канади.

70% українців переконані, що наразі країна рухається у невірному напрямку.

Порівняно з попереднім аналогічним опитуванням, проведеним у вересні, цей показник погіршився – тоді у хибності шляху держави були впевнені 68% українців.

При цьому лиш 15% вважають курс країни правильним (у вересні таких було 17%). Ще 15%, як і раніше, не змогли визначитися з відповіддю.

У той же час серед жителів неокупованої частини Донбасу не схвалюють курс держави 65%, схвалюють – 8%, не визначилися 27%.

У відповідь на запитання, чи достатньо влада робить для того, щоб зберегти звільнені райони Донбасу у складі України, 64% заявили, що недостатньо (з них половина у цьому твердо переконана), а 21% вважає, що достатньо (з них тверде переконання мають лише 3%). Решта 15% не визначилися.

Самі жителі цих районів налаштовані трохи оптимістичніше. 52% з них вважають дії держави у цьому питанні недостатніми (29% у цьому переконані), а 24% – достатніми (6% вірять у це твердо). Ще 24% не визначилися.

Протягом останнього року 76% українських сімей відчули погіршення власного фінансового стану.

Про деяке покращення фінансового стану розповіли лише 2%, про значне покращення – ніхто. У 20% українців стан фінансових справ не змінився.

Серед жителів підконтрольного Україні Донбасу погіршення фінансового стану відчули 77% (40% – значне), деяке покращення зазначили менше 1% опитаних, значне покращення – ніхто. У 20% опитаних фінансовий стан не змінився.

Опитування проводилося 19 – 30 листопада, було опитано 1800 людей старших 18 років у всіх регіонах крім Криму і окупованої частини Донбасу. Можлива похибка не перевищує 2,3%.

суспільство соціологія економіка держава інфографіка

Знак гривні
Знак гривні