Розслідування WWF: законність продажу більшості ялинок в Україні, навіть з бірками - сумнівна (ВІДЕО)

WWF в Україні, за допомогою волонтерів, з’ясували цілісну картину того, що ж відбувається насправді із «ялинковим» ринком.

Уже кілька років поспіль, головною ознакою новорічних ялинок легального походження вважаються одноразові бірки зі спеціальним штрихкодом, за яким можна дізнатися місце зростання ялинки.

Бірки повинні бути начеплені на дерева під час їхньої заготівлі, інакше втрачається сам сенс введення цієї системи.

Волонтерами WWF було проведено новорічне дослідження ринку новорічних ялинок. У різних містах наші волонтери шукали точки легального і нелегального продажу ялинок, спілкувалися з продавцями і поліцією, що дало нам досить повну картину «ялинкової корупції».

Теоретично, можна було б очікувати точок продажу легальних ялинок – з бірками на кожній і відповідними документами, і точок продажу нелегальних – без бірок і жодних інших документів. Реальність виявилась значно складнішою.

Махінації з бірками

Порушення починаються із самої заготівлі нібито офіційних новорічних ялинок. Будь-який підприємець може придбати ялинки для продажу у лісгоспі. Лісгосп видає підприємцю документ про купівлю і походження ялинок з цього лісгоспу, і, в ідеалі, видає бірки, вішаючи їх на спиляні дерева, таким чином унеможлививши подальші махінації. Насправді, найчастіше такого не відбувається – бірки видаються просто окремо від дерев. Це першоджерело порушень.

Домовившись за відповідну суму, підприємці можуть купувати в лісгоспі більшу кількість ялинок, ніж вказано у документах і, відповідно, ніж видано ялинкових бірок. Ніхто не буде рахувати кількість заготовлених дерев в гаражах чи в трейлерах, і звіряти з кількістю бірок. Так, наприклад, подібна схема працює у Бориспільському лісгоспі, про що, зокрема, було знято сюжет на телебаченні

Бірки окремо, ялинки окремо

Підприємці, що займаються реалізацією заготовлених подібним чином ялинок, виставляють на продаж дерева без бірок, показуючи останні покупцям або поліції лише у разі потреби.

І перші, і другі, як правило, задовольняються побаченими бірками – мало хто замислюється над тим, що вони повинні бути закріплені на деревах, а не лежати в кишені продавця. Цим і користуються підприємці.

Невикористані бірки, вочевидь, можуть бути використані як завгодно, у тому числі, для «легітимізації» «зайвої» кількості спиляних дерев, які не проходять в документах. І проконтролювати в такому разі цей процес, вочевидь, неможливо.

Бірки на гілках

Є й інший шлях махінацій: бірки не закріплені навколо стовбура, а повішені на гілки дерев. Таким чином, їх можна легко зняти при продажі – навіщо та бірка покупцеві?

Закуплені, але невикористані бірки можуть бути реалізовані і наступного року. Відомі випадки, коли підприємці купляли бірки в лісгоспах ледь не на вагу. Вочевидь, така кількість може бути отримана тільки з минулого року.

Часом перевірка бірок, закріплених на деревах, показувала, що ялинки значно більші за розміри, зазначені в електронній базі даних. Це є наслідком описаних вище махінацій, і встановити, де насправді було спиляне це нібито «офіційне» дерево - неможливо.

Всі деталі - у статті WWF Україна

екологія україна корупція

Знак гривні
Знак гривні