Російські активісти оприлюднили докази, що їхня країна використовує заборонену касетну зброю в Сирії (ФОТО)

Група російських активістів повідомила 7 січня про виявлення доказів того, що задіяна у сирійській кампанії російська авіація має на озброєнні касетні бомби, що суперечить твердженням російських чиновників.

За повідомленням Reuters, російські блогери з Conflict Intelligence Team опублікували фотографії та відеоролики російських ЗМІ та міністерства оборони, на яких видно касетні бомби на сирійській авіабазі Хмеймім, яку використовують ВКС РФ.

Черговий офіцер російського Міноборони сказав, що відомство не може оперативно надати коментар через святкування Різдва.

Касетні бомби - це контейнери, які вибухають у повітрі, розкидаючи на значну площу дрібнокаліберні бомби.

У грудні 2015 року міжнародна правозахисна група Human Rights Watch на основі отриманої з місць бомбардувань інформації зробила висновок, що Росія або використовувала касетні бомби в Сирії, або поставляла їх сирійській армії, або і те, й інше. Російське Міноборони заперечує звинувачення HRW.

Відзначимо, що Росія не підписала конвенцію ООН 2008 року, яка забороняє використання касетних бомб через їхню невибіркову дію та загрозу "суббоєприпасів", які не розірвалися, для мирного населення.

У доповіді Conflict Intelligence Team йдеться про те, що як правонаступник СРСР Росія є учасником Четвертої Женевської Конвенції, яка забороняє невибіркові напади.

зброя кримінал росія тероризм сирія

Знак гривні
Знак гривні