Кримський блекаут триває, й витрати Росії зростають

Кримський «блекаут» триває. Через припинення подачі електроенергії з материкової України до Криму, новорічні свята там пройшли частково без світла. Близько 25 відсотків кримчан, за даними російської влади Криму, були позбавлені електрики опівночі, на момент початку Нового року. Крім цього, через погодні умови на півострові виникли проблеми з громадським транспортом, - пишуть Крим.Реалії

Новорічні свята без світла, відсутність громадського транспорту, незрозумілі графіки аварійних відключень світла – у таких умовах наразі живуть кримчани. Як розповів Радіо Свобода мешканець Бахчисараю Рустам Емірвалієв, у місті вже сформувався приблизний графік відключень, проте людей це не влаштовує.

«Електрику нам вмикають щотри години. Тобто три години є світло, три – немає. Це не дуже приємно. На новий рік ми залишились без світла, його увімкнули тільки на український Новий рік. У нас є генератор, а ось у сусідів нема, в них маленькі діти – їм дуже незручно. Тим паче наразі похолодало і в більшості позамерзала навіть вода у трубах, бо постійно вимикають світло», – каже чоловік.

Генератор, за його словами, – «задоволення не з дешевих». За день він «з’їдає» приблизно 15 літрів бензину, а це 600 російських рублів, (майже 8 доларів). Не всі кримчани мають можливість придбати генератори і витрачатись на них.

Крім проблем з електропостачанням, у Криму наразі бракує громадського транспорту. Про цю ситуацію розповіла Радіо Свобода студентка із Сімферополя Світлана Лукашева.

«У Сімферополі несолодко зараз. Щоб доїхати до університету, треба годинами чекати на транспорт. Тролейбуси вже достатньо довго не ходять. З того моменту, як почали вимикати світло, тролейбусів більше нема. А ось маршрутки дуже рідко ходять, я думаю, це пов’язано з ожеледицею і великою кількістю снігу», – розповіла студентка.

Експерти вважають, що Крим після «блекаута» значно подорожчав для Росії. Керівний партнер української Національної антикризової групи Тарас Загородній зазначає, що ціна утримання Криму і надалі зростатиме.

«Так, перекинули якісь проводи, які називають енергомостом, тут відразу постає запитання – наскільки подорожчає утримання Криму. Можна підтримувати на генераторах, проте постає питання – скільки це коштуватиме? Навіть для Росії це немалі гроші. Так воно коштувало умовно 1 мільярд, а так воно коштуватиме 2 мільярди. Не забуваймо, чим закінчилась історія Радянського Союзу – імперія розпалась не тому, що так хотілось Москві, а просто гроші закінчились», – зазначив Загородній у коментарі для Крим.Реалії.

До Криму з 30 грудня не подають електроенергію з материкової України. Причина – ймовірно, підрив лінії електропередач у Херсонській області. В даний час електроопору відремонтували, але через припинення дії енергетичного контракту поставок електрики немає.

В останній день 2015 року в Криму за ініціативи президента Росії Володимира Путіна поспіхом провели так зване «соціологічне опитування»: чи згодні кримчани укласти енергоконтракт із Україною, якщо у ньому Крим і Севастополь будуть вказані як частини України. Згідно з озвученими в Росії даними, 94% жителів Криму висловили готовність перетерпіти незначні перебої енергопостачання протягом трьох-чотирьох місяців.

Зараз окупований Росією Крим забезпечують за рахунок власної генерації, генераторних установок із Росії та енергомостом із Кубані, на якому періодично відбуваються аварії – як із кримського боку, так і з боку Краснодарського краю.

Ялта працює на генераторах, фото з фб Юлії Сідімянцевої:

Білборд у Симферополі, фото з фб Юлії Сідімянцевої:

крим анексія окупація

Знак гривні
Знак гривні