ДНК: прадавні кельти-ірландці - родом з нинішньої України

Проаналізувавши геноми стародавніх жителів Ірландії, вчені дійшли висновку, що предки сучасних ірландців походять зі Східної та Південної Європи. Передусім - з північного причорномор'я - території півдня нинішньої України, передає ВВС

Ілюстрація з сайту Irish Central:

Генетики з дублінського коледжу Trinity разом з археологами університету Queen's у Белфасті досліджували скелет селянки періоду неоліту.

Вік добре збережених останків оцінюють у 5200 років. Поховання виявили у 1855 році неподалік Белфаста.

За словами вчених, геном жінки має багато спільного з геномом сучасних жителів Іспанії та Сардинії.

Пращури селянки, натомість, як вважають дослідники, прийшли до Європи з Близького Сходу, де свого часу з'явилося перше землеробство.

Крім цього, у розпорядженні команди вчених виявилися останки трьох чоловіків з острова Ратлін, що жили у Бронзову еру приблизно 4200 років тому.

Геном тих чоловіків відрізнявся від геному селянки - третина структури ДНК свідчить про те, що їхні предки походили з понтійських степів Причорномор'я, розташованих в основному на території сучасної України.

"Хвиля генетичних змін"

Як пояснив генетик Деніел Бредлі із коледжу Trinity, що очолював дослідження, хвиля генетичних змін поглинула континент у Бронзову еру, коли туди ринули вихідці зі східної периферії.

Частина з новоприбулих племен оселилася на атлантичному узбережжі Європи, у тому числі в Ірландії.

"Масштаби генетичних змін дозволяють припустити, що відбувалися й інші зміни, і можливо, навіть поява мови", - заявив пан Бредлі в інтерв'ю ВВС.

Геном "групи з острова Ратлін", за словами вчених, на відміну від геному селянки, виявився значно ближчим до геному сучасних ірландців, шотландців і валлійців.

За словами професора Бредлі, необхідні додаткові генетичні дослідження, щоб зрозуміти, як виникли регіональні відмінності у геномах кельтських груп.

наука історія

Знак гривні
Знак гривні