Західні ЗМІ: Путін програв в Україні й вирішив стати Леніним

Західна преса пише те, що Росії не вдалося відвернути зближення України із Заходом, а також про збірку промов Володимира Путіна, яка робить його культ схожим на культ В.І.Леніна.

Успіхи та поразки Кремля

Підсумовуючи досягнення та втрати Росії на міжнародній арені в 2015 році, Irish Times пише, що Москві вдалося повернутися за стіл світової дипломатії, але рішення Путіна долучитися до бомбардувань Сирії лише відволікло увагу росіян від поразки у намаганні зупинити зближення України з Заходом.
"Російські опоненти українського руху в напрямку європейської інтеграції вважають, що ці спроби підірвуть країну зсередини і повернуть її в лоно Кремля, але реформаторам у Києві поки що вдається викручуватися під пильним наглядом США та ЄС", - відзначає видання.
Між тим, сирійська кампанія коштувала Росії ще одного могутнього друга, пише газета, маючи на увазі Туреччину. Окрім цього, навантаження на російську економіку, яка і так платить велику ціну за "агресивну міжнародну політику Кремля", ще більше зросло у 2015 році, додає видання.

Альтернатива Леніну

Guardian пише про 400-сторінкову збірку промов Володимира Путіна, яку нещодавно видали у Росії, аби розповсюдити серед депутатів та інших політиків.

"Часи, коли на полиці кожного російського політика можна було побачити 55-томну збірку робіт Володимира Леніна, давно минули, але на ці свята політична еліта країни отримала в подарунок тоншу альтернативу", - зазначає видання.

Книга, яка є подарунком від адміністрації російського президента до новорічних свят, називається "Слова, що змінюють світ". У ній зібрані найвідоміші промови, сказані Путіним з 2003 року. Остання промова у книжці - та, яку він вимовив на Генасамблеї ООН цього року.
Видати її узялася прокремлівська молодіжна організація Мережа.
Її представник Антон Володін розповів Guardian, що минулого року під час читання однієї з промов глави Кремля члени організації помітили, що Путін виявився правим у своїх припущеннях щодо певних майбутніх подій. За словами Володіна, вони вирішили перевірити всі промови Путіна і виявилося, що майже все сказане справдилося або саме зараз справджується.
Розповісти про джерела фінансування книжки Володін відмовився, відзначає Guardian. Поки що її можуть читати лише обрані, але після свят збірку зможуть купити і прості росіяни за ціною 800 рублів, додає газета.

Проукраїнський російський підліток-самогубця

Telegraph пише про бурхливу реакцію захисників прав людини в Україні та Росії на смерть 18-річного росіянина Влада Колеснікова, який страждав від осуду через публічне несприйняття російської політики щодо України. Видання пише, що підліток прийняв летальну дозу пігулок на католицьке Різдво і залишив знайомому журналісту передсмертну записку.
"Смерть Колеснікова підняла шквал обурення серед захисників прав людини в Україні та Росії, які стверджують, що фанатична прокремлівська атмосфера в "путінській Росії" призвела до залякування та знущання, через яке юний активіст був змушений перетнути межу", - пише Telegraph.
Газета зазначає, що на його смерть відреагували не лише правозахисники, а й високопосадовці в Україні.
У Росії офіційна реакція була мінімальною. 25 грудня російські фахівці повідомили, що смерть Колеснікова спричинило вживання значної кількості алкоголю у поєднанні з ліками, пише видання.

Огляд підготував Юрій Мартиненко, Служба моніторингу BBC

путін ленін

Знак гривні
Знак гривні