Уряд і досі не знає, хто і скільки отримує соціальної допомоги

Україна досі не знає конкретної кількості громадян, які отримують пенсії, субсидії та соцвиплати. Держава досі не має єдиної електронної бази, яка б дозволила здійснювати автоматизовану перевірку права на отримання виплат для виявлення "мертвих душ". Відсутність єдиної системи, яка б дозволяла перевіряти отримувачів таких послуг, створює направду тепличні умови для розкрадання публічних коштів, - пише Ярослав Юрчишин, Експерт з питань адвокації Реанімаційного Пакету Реформ, член правління "Transparency International Ukraine".

У 2014 році витрати Пенсійного фонду у відсотках до ВВП склали 15,7%, на соціальний захист – 3,7%, що є найбільшими показниками соціальних витрат у світі. Держава роками займалася соціальним популізмом, виплачуючи всім без винятку замість того, щоб вирішувати питання соціального захисту пенсіонерів та вразливих груп. Ці проблеми суттєво загострилися внаслідок анексії Криму, переоформлення пенсіонерів, що знаходяться в зоні проведення АТО, значної кількості біженців, збільшення субсидій на оплату комунальних послуг. Усі ці фактори, за відсутності належного електронного реєстру та надійних інструментів контролю, призвели до побудови неефективної системи пенсійного та соціального захисту.

Експерти Реанімаційного Пакету Реформ вважають за необхідне терміново (в контексті прийняття Державного бюджету) провести аудит Пенсійного фонду та перевірити чи немає «мертвих душ» серед одержувачів пенсій і соціальної допомоги. Йдеться, зокрема, про створення загального реєстру отримувачів соціальних виплат. Відповідний інструмент має бути інтегрований з іншими державними реєстрами та мати автоматизовану перевірку права на отримання коштів для виявлення "мертвих душ" та невідповідності критеріям отримання такої допомоги.
Досвід інших країн, таких як Грузія та Греція, свідчить про значну кількість зловживань, усунення яких дозволили нормалізувати систему соціального захисту населення і спрямувати вивільнені кошти на надання соціальної підтримки тим особам, які реально її потребують, та на зниження податків.

маразм бюджет суспільство економіка соцдопомога уряд

Знак гривні
Знак гривні