Чого чекати від антикорупційного прокурора? Хто такий Холодницький?

Антикорупційну прокуратуру очолив маловідомий кандидат Назар Холодницький, прізвище якого спливло в останній момент як компроміс між владою та активістами. Щойно Шокін представив його, пише ВВС.

В офіційній церемонії вручення посвідчення керівника антикорупційної прокуратури також взяв участь президент Петро Порошенко.

Від сьогодні Генеральна прокуратура може передати всі справи щодо корупції в Національне антикорупційне бюро.
Спеціальна антикорупційна прокуратура буде наглядати за законністю розслідувань антикорупційного бюро, а також за матеріалами слідства буде доводити у суді звинувачення проти високопоставлених корупціонерів.

Молодий, невідомий

Обрання керівником антикорупційної прокуратури молодого 30-річного Назара Холодницького стало несподіванкою для експертів, викликавши єдине питання, – чи зможе він ефективно боротись з корупцією?

Ще за кілька днів до фіналу конкурсу головними претендентами називали зовсім інших людей – заступника генпрокурора Романа Говду, якого підтримувало найвище керівництво відомства, та заступника генпрокурора Віталія Каська, якого підтримували громадські активісти та навіть посол США.

Антикорупційна прокуратура є важливою ланкою для початку роботи Національного антикорупційного бюро, яке має розслідувати зловживання у найвищих ешелонах влади.

Складний компроміс

Вибори антикорупційного прокурора з першого дня обростали скандалами й протистоянням команди активістів, ЄС та США з одного боку, і представниками влади та генпрокуратури – з іншого.
Відбіркова комісія складалася з 11 членів.

Спочатку до неї увійшли сім представників парламенту – переважно активістів від громадянського суспільства. Ще чотири члени представляли команду Генпрокурора Віктора Шокіна на чолі з його першим заступником Юрієм Севруком.

Активісти на чолі з директором центру протидії корупції Віталієм Шабуніним вимагали зменшити квоту прокуратури, стверджуючи, що такий склад комісії обере залежного від влади антикорупційного прокурора.

Градус протистояння зростав, цю тему прив’язали до можливого отримання візової лібералізації з ЄС, тож навіть представництво Євросоюзу в Україні неодноразово вимагало дослухатись до активістів.

Після тривалих суперечок влада України погодилася на компроміс: двох прокурорів замінили на представників громадськості.

Із сотень претендентів комісія після тестувань на профпридатність та співбесід відібрала десятьох, і з них мала направити генпрокурору на затвердження кількох фіналістів.

Представники прокуратури не приховували, що вони підтримують Романа Говду, а активісти й представник США в комісії, американський прокурор Мері Батлер – Віталія Каська.

"Пан Говда не готовий йти на незручні виклики й мати незалежну позицію. Обрання його на посаду означатиме, що в Україні все лишиться по-старому", - заявила пані Батлер під час фінального відбору.
Вона наголосила, що "Касько – це найбільша надія зламати хребет корупції в Україні".

"Мені імпонує, як працюють заступник генпрокурора Віталій Касько, ми підтримуємо Давіда Сакварелідзе", - заявляв напередодні фіналу посол США в Україні Джефрі Пайєтт.

Головною заслугою пана Каська була справа "діамантових прокурорів"

Проте під час конкурсу з’ясувалось, що Віталій Касько за час роботи в прокуратурі отримав дві службові квартири. Хоч це і законно, проте низка членів комісії назвали це неетичним і відмовила йому в підтримці.
Попереднє рейтингове голосування в комісії показало, що пана Каська готові підтримати тільки троє членів – Віталій Шабунін, Мері Батлер та правозахисник Йосип Зісельс.

Щоб не допустити до фіналу Романа Говду, комісія пішла на компроміс – не підтримала обох фаворитів, надавши перевагу двом "темним конячкам", – Максиму Грищуку та Назару Холодницькому.

Максим Грищук – молодий працівник львівської прокуратури, який влітку 2014 року добровольцем пішов до війська й п’ять місяців воював у Донецькому аеропорту, маючи позивний "Прокурор".

На співбесіді він трохи "плавав" у професійних питаннях, але у фінальному голосуванні отримав більшість голосів – 9.

Навіть Мері Баталер заявляла, що у такій складній ситуації для антикорупційного прокурора головне "рішучість і готовність до складних вчинків для Батьківщини", а професійну складову можна "нагнати".

Максим Грищук, який воював в зоні АТО, також вийшов до фіналу, але його не обрав Віктор Шокін

Назар Холодницький отримав меншу підтримку комісії – всього сім голосів, проте саме його обрав Віктор Шокін.

Хто такий Холодницький?

Пан Холодницький також зі Львова, закінчив юридичний факультет Львівського університету, а кар'єру почав 2006 року помічником прокурора Києво-Святошинського району.

Після Євромайдану він став помічником заступника Генпрокурора Миколи Голомши, але згодом перейшов до новостворюваної в екзилі прокуратури Криму першим заступником голови.

Показово, що під час відбору Назара Холодницького хвалили громадські активісти, а прокурори – критикували.

"Він вміє доводити справи до кінця й показав, показав, що може протистояти тиску", - оцінив його Віталій Шабунін.

Йдеться про історію часів роботи у Києво-Святошинській прокуратурі, коли пан Холодницький нібито захистив несправедливо звинуваченого посадовця сільради.

Хоча у 2013 році мешканці Софіївської Борщагівки звинувачували пана Холодницького у допомозі незаконним забудовникам.

Колишній суддя КС і член комісії Віктор Шишкін також позитивно відгукнувся про Назара Холодницького.

"Кримської прокуратури фактично немає, її за участю Холодницького створюють в екзилі. Він набув хорошого досвіду створення прокуратури з нуля", - заявив пан Шишкін.

Сам Назар Холодницький похвалився розслідуванням справ щодо анексії Криму й затримання вже двох колишніх кримських депутатів, які сприяли анексії, – Василя Ганиша та Володимира Галичого.

Натомість перший заступник Генпрокурора Юрій Севрук під час відбору критикував Назара Холодницького.

"Вміє говорити, проте досвіду достатньо не має. Є сумніви щодо його швидкого кар’єрного зростання за короткий час. Також його досягнення схожі на популізм, а не реальні результати", - заявляв пан Севрук.

Також до пана Холодницького були претензії у журналістів. Зокрема, журналіст Віктор Міняйло в 2013 році заявляв, що його побили двоє співробітників міліції, а пан Холодницький у цій справі не побачив складу злочину.

Натомість активісти, які зараз займаються справами анексованого Криму, хвалять пана Холодницького.

"З його призначенням на посаду першого зама прокурора АРК дуже швидко з мертвої точки зсунулись багато справ проти кримських сепаратистів та державних зрадників", - написав у Facebook політичний експерт Тарас Березовець.

Попри те, що під час конкурсу представники США неодноразово висловлювались на користь пана Каська, американський прокурор у комісії Мері Батлер голосувала за Назара Холодницького.

"Вчора був великий день у війні України з корупцією. Призначення нового антикорупційного прокурора знаменує історичну можливість", - встиг прокоментувати призначення посол США в Україні Джефрі Пайетт.

За минулий рік Холодницький задекларував близько 145 тисяч гривень доходів, дві земельні ділянки площею 1000 і 1200 м.кв, а також автомобіль - Mitsubishi Outlander 2007 року.

Пан Холодницький неодружений, також він офіційно не має житлової нерухомості.

Чим займатиметься антикорупційна прокуратура

Антикорупційна прокуратура буде структурним підрозділом Генпрокуратури й наглядатиме за дотриманням законів під час розслідування детективами Національного антикорупційного бюро.

Саме спеціалізована прокуратура за матеріалами слідства буде доводити у суді звинувачення проти високопоставлених корупціонерів.

Національне антикорупційне бюро вже фактично створене і почало роботу, проте не може дати хід справам через відсутність антикорупційної прокуратури.

"НАБ отримало змогу почати працювати. Треба, щоб пан Холодницький отримав посвідчення і печатку й мав можливість погоджувати наші документи", - заявив голова Антикорупційного бюро Артем Ситник.

Він сподівається, що вже наступного дня перші напрацьовані корупційні справи внесуть до реєстру досудових розслідувань.

Хоча попереду ще призначення заступників антикорупційного прокурора, керівників відділів та рядових прокурорів - загалом 52 працівників.

Антикорупційна прокуратура, хоча й буде частиною ГПУ, але матиме суттєву автономію.

Її керівник формально займатиме посаду заступника Генпрокурора, проте Генпрокурор і його заступники не матимуть права давати вказівки спеціалізованим антикорупційним прокурорам, й вони підпорядковуватимуться виключно Назару Холодницькому.

Також прокурори антикорупційної прокуратури матимуть суттєво вищу платню за колег з прокуратури.

Антикорупційні прокурори прирівняні до керівників середньої ланки НАБ й зароблятимуть щонайменше 27 тисяч гривень.

Платня прив’язана до розміру мінімальної заробітної плати й складатиме не менше 20 "мінімалок".

прокуратура холодницький корупція реформи

Знак гривні
Знак гривні