Рада не скасувала імпортний збір, який би міг здешевити імпортні товари на 5 - 10%

Верховна Рада відмовилася скасувати імпортний збір 5-10%. За прийняття законопроекту №2674 у цілому проголосували 188 депутатів при мінімально необхідних 226.

Про це повідомляє інформагентство Українські Новини.

Передісторія: 15 січня Президент Петро Порошенко підписав закон про введення додаткового імпортного збору 5% і 10%.

Однак, на думку авторів законопроекту, рішення про введення імпортного збору є передчасним, оскільки на момент його прийняття Україна не закінчила процедуру переговорів зі Світовою організацією торгівлі.

Метою законопроекту №2674 є запобігання негативним наслідкам для економіки України, пов'язаним із ризиками скасування безмитного режиму, наданого Європейським Союзом в односторонньому порядку.
Крім того, законопроект спрямований на забезпечення цінової доступності імпортованих товарів для громадян України.

Отже, документом пропонується скасувати імпортний збір 5-10%.

Законопроект мав набути чинності з 1 числа наступного місяця після опублікування.

Довідка

Додатковий імпортний збір стягується з товарів, увезених на митну територію України в митному режимі імпорту (тобто для вільного обігу на митній території України), незалежно від країни їх походження.

Законом установлено ставку 10% для товарів, що класифікуються в 1-24 товарних групах за Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТЗЕД), 5% - для товарів, що класифікуються в 25-97 товарних групах за УКТЗЕД.

Крім того, 10% установлюється для товарів, що підлягають обкладанню ввізним митом відповідно зі статтею 374 Митного кодексу.

Додатковий імпортний збір не стягується при ввезенні життєво необхідних товарів: природного газу, вугілля, палива, нафти, банкнот, банківських металів, а також товарів, які звільняються від сплати ввізного мита відповідно до міждержавних домовленостей, крім вільної торгівлі.

Нарахування додаткового імпортного збору здійснюється незалежно від нарахування інших податків і зборів, що стягуються при ввозі товарів на митну територію України.

економіка Рада бізнес

Знак гривні
Знак гривні