Від нас залежить на так повернення Криму, як реформи на підконтрольній території

Мало хто хоче сказати собі правду, що від зусиль України в питанні звільнення Криму від окупації безпосередньо мало що залежить. Форсуючи події, ми можемо зробити тільки гірше і собі, і тим, хто зостається там, тому що дії Росії ми ніяк не контролюємо. Поки у неї є сили, вона буде відповідати не так, як ми хочемо, а так, як вважатиме за потрібне, - пише аналітик Українського центру незалежних політичних досліджень Юлія Каздобіна.

У нас немає сил для того, щоб побороти Росію. У нас немає достатнього економічного потенціалу, щоб Росії серйозно нашкодити.

Ми не можемо змусити Росію витрачати на Крим більше (не варто забувати, що вона багато вже витрачає добровільно і цілком може ці витрати скоротити і перекинути на інші цілі).

Але у нас є західні парнери, які готові Росію стримувати, послаблювати, таким чином даючи нам шанс вижити, якщо ми, звичайно, будемо проводити необхідні реформи.

І доля Криму вирішиться або мирно, або не особливо мирно в результаті силового протистояння (Росія з одного боку, ми з підтримкою заходу - з іншого. Ми поки слабкі, вони - сильні, але це може змінитися, якщо ми будемо докладати зусиль).

І захід (в основному США) поки що з нами (хоча і без особливого бажання), але від того, що і як ми будемо робити, залежить те, чи надовго.

А паралельно з нашою ситуацією ми маємо кризу світового порядку (який так і не став глобальним). І дуже багато наших дій у міжнародній площині в кінцевому підсумку будуть мати сенс, тільки якщо нинішній порядок виживе.

Загалом, у цій ситуації дуже багато "якщо". І безпосередньо від нас залежить тільки власний розвиток і наведення порядку у себе в країні.

крим реформа україна

Знак гривні
Знак гривні