Гопко: Для системних змін Україні потрібні сильні ідеологічні партії, а не лідерські чи популістські політичні проекти

Від редакції: депутат Ганна Гопко виступила в ролі Капітана Очевидності: багато хто говорить про те, що в Україні бракує партій з чіткою ідеологією - лівих чи правих, чи центристських. Натомість, усе базується на "лідерах" - партія Ляшка, партія Тимошенко чи партія Порошенка, про які не завжди можна сказати: це соціал-демократи? Помірковані праві? В окремих випадках ідеологія є, але вона приховується - як-от "Демальянс" сором’язливо замовчував свою християнську сутність. Системні зміни можливі, коли партії та їхні члени знатимуть чітко принаймні те, в який бік вони хочуть зрушити суспільство.

Ганна Гопко розповіла про те, що не так з партією "Самопоміч", список якої вона очолила, а потім вийшла, в інтерв’ю «Гал-інфо», а заодно висловила свої погляди на рушії змін у суспільстві:

«Самопоміч» стала платформою, на якій об’єдналися громадські активісти, експерти Реанімаційного пакету реформ, бізнесмени (як Олексій Скрипник), представники Люстраційного комітету, місцевого самоврядування та реформи житлово-комунального господарства (як Альона Бабак).

Це була не ідеологічна партія, а політичний лідерський проект, який мав привести в парламент команду професійних людей для якісної роботи та відновлення парламентаризму. Моєю метою було не просто пройти в парламент, а провести команду, яка стала б рушієм змін.

Але для системних змін Україні потрібні потужні ідеологічні партії. Моє переконання в цьому зміцнилося після відвідини у жовтні з'їзду консерваторів Великої Британії в Манчестері, який вразив тривалістю (4 дні), високим представництвом – участь прем'єра, міністрів та гостей з різних країн, змістом та оприлюдненими планами, різноманітністю паралельних заходів.

У консерваторів є ідеологія, візія розвитку країни та суспільства, харизматичний прем'єр Кемерон, сильна команда в парламенті та уряді, підтримка населення, почуття гумору. «We are the party of working people. Party to unite country in one nation», - говорить Кемерон у партійному проморолику.

Консервативна партія має сталу ідеологію, мільйони відданих виборців і понад 250 тисяч членів партії (щорічний членський внесок 25 фунтів). Після виборів, сформувавши уряд, партія опитала своїх прихильників, що потрібно для ефективнішої діяльності. Через е-мейл, соцмережі та листи партія отримала 60 тисяч пропозицій.

Чим партії відрізняються від політичних проектів

1. Ідеологією, а не гаслами «жити по новому», «візьми і зроби», «обираємо прем'єр-міністра» чи нереалістичними обіцянками долара «по 8 грн». Передбачуваністю, прогнозованістю політичної діяльності, зокрема, голосувань. Неможливо уявити голосування ідеологічної фракції за популістські проекти – такі, як скандальний закон про валютні кредити.

2. Партійною історією і традицією. Зміна лідера не викликає значних змін у діяльності.

3. Мережею членів на місцях, регіонах та залученням нових.

4. Підтримкою громадян-виборців, які беруть відповідальність за діяльність партії через участь в акціях, зв'язок з представниками партії у владі, членські внески.

5. Програмою та Командою, де, крім лідера, є професійні політики, які також готують собі заміну.

6. Фінансуванням, походження якого зрозуміле, та підзвітністю.
Усталені європейські партії створені не під вибори, а під інтереси держави. У нас же той, хто платить, той і замовляє музику. А потім квазілідери дивуються, що їхніх однопартійців саджають за політичну корупцію. Ніби не знали, кого і за що беруть у список.

Прийнятий нами закон про державне фінансування політичних партій і уроки парламентських та місцевих виборів мають сприяти побудові справжніх партій в Україні. Ще одним вагомим кроком має стати новий закон про вибори до парламенту за відкритими списками, який, згідно з коаліційною угодою, ми мали прийняти ще навесні.

гопко партії ідеологія політика

Знак гривні
Знак гривні