Новообраний мер Філатов виступив проти перейменування Дніпропетровська в рамках декомунізації

Питання щодо перейменування Дніпропетровська має вирішуватись на місцевому рівні, заявив Філатов, який, за офіційними даними, набрав переважну більшість голосів на виборах міського голови Дніпропетровська.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Тарас Шамайда коментує у себе на ФБ: "Великий демократ і патріот нєкто Філатов виступив проти прямої норми закону. Ім'я одного з організаторів геноцида українського народу 1932-33 рр. товаріща Пєтровского таке, вочевидь, дороге новообраному меру, що він відмовляється виконувати закон і перейменовувати місто."

Філатов на прес-конференції заявив:

"«Якщо говоримо про децентралізацію і передачу повноважень на місця, то необхідно чути людей, чути громаду. Ми будемо максимально розвивати цю сферу, починаючи від подачі електронних петицій і закінчуючи місцевими та районними референдумами. Якщо люди не хочуть, щоб місто перейменовували, ми не маємо права нав’язувати їм. Я провів зустріч із 49 тисячами людей, із них 90% виступає проти перейменування», – сказав Філатов.

Він також заявив, що питання перейменування вулиць у Дніпропетровську буде розглядатися окремо щодо кожної вулиці.

«Це питання, яке потрібно вирішувати з хірургічною точністю, а не розмахуванням шашками. Якщо мова йде про конкретних «людожерів» на кшталт Косіора або Дзержинського, то ніяких питань тут не виникає», – сказав він.

Перейменування вулиць, районів чи й міст, назви яких пов’язані з колишнім комуністичним режимом, вимагає закон про засудження комуністичного й нацистського режимів, який ухвалила Верховна Рада України у квітні 2015 року. Зокрема, у Дніпропетровську мають бути перейменовані понад 300 вулиць, більшість районів міста й саме місто – його нинішня назва є на честь радянського діяча Григорія Петровського, якого вважають одним із організаторів Голодомору 1932–33 років. Рішення щодо нових назв вулиць мала ухвалити міська рада до 21 листопада, а рішення щодо назви міста – Верховна Рада України. Водночас, у Дніпропетровську, за результатами опитувань, більшість мешканців не бажає перейменування міста."

вибори-15 філатов дніпропетровщина

Знак гривні
Знак гривні