Вибори проходять у 29 містах. ЦВК: двотурові вибори можуть скасувати через низьку явку

У неділю в Україні обирають міських голів у 29 великих містах, де у першому турі жоден з кандидатів не набрав більше 50% голосів. Явка низька.

Явка

Явка виборців на виборах 25 жовтня склала 46,6%, спостерігачі прогнозують, що у другому турі візьмуть участь менше виборців.

Наприклад, станом на 14:00 у Києві середня явка становила 15,83% від загальної кількості виборців. В Рівному станом на 12:00 проголосували 10,14% виборців.

Голова ЦВК Михайло Охендовський припускає, що парламент може скасувати проведення виборів мерів великих міст у два тури, якщо на нинішніх виборах буде зафіксована "наднизька явка".

"Якщо тенденції збережуться, то цілком вірогідно, що явка становитиме біля 30%. І тоді, на мій погляд, у законодавців виникне питання щодо доцільності збереження мажоритарної системи абсолютної більшості яка використовується для виборів мерів великих міст", - наголосив Михайло Охендовський.

Він нагадав, що другі тури у містах з населенням понад 90 тис. жителів вводилися для "максимальної легітимізації міських голів" - щоб за них проголосували більше 50%.

Однак якщо на повторні вибори ходитимуть мало виборців, тоді фактично мерів обиратимуть 15-17% від усіх виборців, через що виникне питання про доцільність збереження такої виборчої системи, вважає глава ЦВК.

Гарячі міста

"Найгарячішими" містами у другому турі можуть стати Дніпродзержинськ, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Мелітополь, Миколаїв, Павлоград та Ужгород.

Охорону на виборчих дільницях посилено бійцями Нацгвардії та поліції

Зокрема, другий тур виборів мера призначено у Києві, а також у 18-ти обласних центрах: Вінниці, Луцьку, Дніпропетровську, Житомирі, Ужгороді, Запоріжжі, Івано-Франківську, Кіровограді, Львові, Миколаєві, Полтаві, Рівному, Сумах, Херсоні, Хмельницькому, Черкасах, Чернівцях і Чернігові.

Крім того, другий тур мерських виборів пройде в 10-ти містах обласного значення: Дніпродзержинську, Кривому Розі, Нікополі, Павлограді (Дніпропетровська область), Краматорську (Донецька область), Бердянську, Мелітополі (Запорізька область), Білій Церкві (Київська область), Кременчуці (Полтавська область), Сіверськодонецьку (Луганська область).

За результатами місцевих виборів 25 жовтня в більшості міст, де призначено другий тур виборів мера, розрив у голосах перших двох кандидатів досить великий. Але в семи містах – Луцьк, Дніпропетровськ, Житомир, Івано-Франківськ, Кіровоград, Полтава, Хмельницький – цей розрив невеликий, і там боротьба може бути гострою.

У першу чергу це стосується Дніпропетровська, де в першому турі виборів 25 жовтня за представника "Опозиційного блоку" Олександра Вілкула проголосували 126,7 тис виборців (37,94%), а представник партії "УКРОП" Борис Філатов набрав 119,5 тис голосів (35,78%).

У Луцьку у другий тур вийшли нинішній міський голова, представник "Блоку Петра Порошенка "Солідарність" Микола Романюк (39,86%) і представник партії "УКРОП" Олександр Товстенюк (32,8%).

У Житомирі конкурують представники "БПП "Солідарність" Сергій Сухомлин (27,7%) і нинішній мер, представник ВО "Батьківщина" Любов Цимбалюк (25,53%).

В Івано-Франківську на крісло мера претендують представники "БПП "Солідарність" Ігор Насалик (27,5%) і В "Воля" Руслан Марцинків (23,34%).

У Кіровограді – представник "БПП "Солідарність" Андрій Райкович (27,46%) і самовисуванець Артем Стрижаков (24,6%).
У Полтаві змагаються нинішній міський голова, представник партії "Совість України" Олександр Мамай (22,98%) і представник "БПП "Солідарність" Андрій Матковський (18,19%).

У Хмельницькому – боротьба між представником ВО "Свобода" Олександром Симчишиним (24,17%) і самовисуванцем Костянтином Чернилевським (23,56%).

вибори-15 київ регіони

Знак гривні
Знак гривні