Нічні теракти в Парижі: загинуло 153 людини. Надзвичайний стан (ФОТО, ВІДЕО)

У Парижі в ніч на 14 листопада сталися теракти як мінімум в шести місцях. Невідомі влаштували стрілянину в ресторані та на прилеглих вулицях, вибухи біля стадіону «Стад де Франс», а також захопили близько 100 заручників у концертному залі «Батаклан». Загинули 153 людини. В країні введений режим надзвичайного стану.

Силовиками вбито вже принаймні 8 нападників.

Ранкові газети вийшли з такими першими шпальтами:

Нападники влаштували стрілянину у ресторанах та барах у центрі Парижа. Три вибухи пролунали неподалік від національного стадіону Стад де Франс у передмісті французької столиці. У концертному залі “Батаклан”, де 1,5 тисячі людей зібралися на виставу, були захоплені близько ста заручників.

За кілька годин розпочався штурм концертної зали. Було чути вибухи. За попередніми даними усередині загинуло щонайменше 80 заручників. Троє терористів смертників змогли активізувати вибухові пристрої.

Поліція повідомила, що один чи два з трьох вибухів поблизу стадіону Стад де Франс активували терористи смертники. В цей час на стадіоні відбувався матч між збірною Франції та Німеччини. Його не перервали, президента Франції евакуювали з трибуни.

Станції метро у безпосередній близькості до місця атак у центрі були перекриті. Зупинені також кілька ліній метро. Скасовані всі подорожі навчальних закладів, заборонені публічні виступи.

В одинадцятому окрузі Парижа Червоний хрест облаштував центр психологічної допомогти постраждалим.

Поліція просить свідків нападів зателефонувати за спеціальними номерами телефонів, аби дати свідчення.

Після зустрічі Ради Безпеки Президент Франції Франсуа Олланд оголосив надзвичайний стан у країні та закриття державних кордонів.

Українцям:

посольство відкрило для українців цілодобову гарячу лінію: +33 (0)143060737

Свідчення очевидців

“Підійшли кілька хлопців, почали кричати поблизу входу. Вони стріляли просто у натовп, викрикуючи Аллах Акбар. Я міг чути, як вони перезаряджають свої пістолети. Концерт зупинили, усі лягли на підлогу, вони продовжили стріляти у людей, це було пекло”, – каже свідок нападу у концертному залі Le Bataclan.

“Я схопив мою маму, ми лягли на підлогу. Ми втекли через евакуаційний вихід, позаду було чутно постріли. Ми шоковані. Це – жах,” – додав очевидець, який бачив фігури нападників, коли пролунали перші постріли.

“Моя сестра була у “Батаклані. Я подзвонила їй. Вона сказала, що вони стріляють і поклала слухавку”, – розповіла 25-річна Камілла. Відео з Батаклану:

Інший інцидент стався на вулиці Біша, у ресторані “Маленька Камбоджа”: “Це виглядало нереально, усі лежали на підлозі, ніхто не рухався”, каже інший свідок.

“Люди не зрозуміли, що відбувається. Молодий чоловік тримав на руках дівчину. Вона виглядала мертвою”.

Сім місць:

Французька карта агенства Франс-Прес позначає вже не шість, а принаймні сім місць. Говорять про "слід ІДІЛ". Франція - один із основних партнерів США в боротьбі з ІДІЛ.

картинка "мир Франції", що стала вірусною в соцмережах

франція тероризм

Знак гривні
Знак гривні