Bellingcat: Росія бреше про удари по Сирії - й воює зовсім не з ІДІЛ. РОЗСЛІДУВАННЯ

Експертно-журналістська група Bellingcat, яка займається розслідуваннями інформації, опублікованої у відкритих джерелах, оприлюднила результати перевірки повідомлень міністерства оборони Росії від 9 листопада про завдання авіаударів у Сирії.

Міноборони Росії стверджує, що на цьому фото - "авіаудар по складу терористів у провінції Ракка"

Дані були оприлюднені в середу, і в них фігурували кадри відеозапису бомбардувань, які були представлені в офіційному повідомленні прес-служби міністерства оборони Росії 9 листопада.

Міністерство оборони РФ заявило, що в результаті цих ударів були знищені об'єкти, пов'язані з угрупованням "Ісламська держава".

Згідно з інформацією групи, насправді удари завдавалися по об'єктах, які не мають відношення до ІД, більше того - вони за допомогою геолокації встановили, що бомби падали зовсім в інших місцях, ніж ті, що були вказані Міноборони Росії.

На доказ своїх тверджень Bellingcat наводить координати на карті і знімки тих місць, які нібито піддалися бомбардуванню.

На письмове прохання Російської служби Бі-бі-сі прокоментувати заяву Bellingcat прес-служба міністерства оборони Росії не відповіла.

Офіційне повідомлення

У повідомленні прес-служби міністерства оборони сказано, що за три попередні доби літаки російської авіагрупи в Сирії виконали 137 бойових вильотів.

Вони завдали ударів по 448 об'єктах в провінціях Алеппо, Дамаск, Ідліб, Латакія, Ракка, Хама і Хомс. Удари, як стверджує міноборони, були завдані по терористичній інфраструктурі.

Окремо в повідомленні сказано, що в той же час частина літаків займалася "дорозвідкою" об'єктів за даними, які надходять "від представників сирійської опозиції, інформаційного центру в Багдаді і командування сирійськими урядовими військами".

Російські військові особливо наголошують, що всі удари завдають тільки після перевірки інформації "по декількох каналах".

У тілі повідомлення також опубліковані відеозаписи трьох ударів, зроблені з камер, ймовірно, встановлених на літаки.

Геолокація

Тим часом, як стверджує автор розслідування Натан Патін, на всіх трьох відеозаписах фігурують райони, розташовані далеко від тих місць, на які вказують російські військові.

Так, наприклад, на першому відео, як сказано в його описі на спеціальному сайті міноборони, присвяченому інформації про авіаудари в Сирії, знято "авіаудар по складу терористів в провінції Ракка".

Тим часом, як йдеться в матеріалі Патіна, насправді, за допомогою геолокації команді Bellingcat вдалося встановити, що удар завдали по місцю, яке розташоване за 115 кілометрів від пункту в провінції Ракка - в районі міста Ель-Баб провінції Алеппо.

Там же є посилання на це місце карті. На карті стоїть мітка "склад терористів в провінції Ракка" російською мовою, проте воно справді розташоване поруч з містом Ель-Баб в провінції Алеппо.

На іншому відео, яке розповсюдило міністерство оборони Росії, як сказано в описі, показаний авіаційний удар "по табору підготовки бойовиків ІДІЛ в провінції Ідліб".

Bellingcat стверджує, що насправді бомби впали за 20 кілометрів від місця, яке було показано під час брифінгу південніше селища Масеран.
Експерт Bellingcat, ймовірно, має на увазі відеозапис виступу Конашенкова перед журналістами.

Однак насправді під час брифінгу використали дуже приблизну карту Сирії, і точне місце удару на ній фактично не вказали.

У третьому випадку, як стверджує міноборони, показаний "удар російської авіації по укріпленому опорного пункту бойовиків ІДІЛ в провінції Ідліб".
Bellingcat, використовуючи геолокацію, визначив місце удару як район села Сабдікьія (Sabiqiyah) в іншій провінції - Алеппо.

Кого розбомбили?

Як зазначає Bellingcat в коментарі до першого відео, "незрозуміло, чому міністерство оборони Росії заявило, що завдає ударів по "терористах" в провінції Ракка, адже Ель-Баб перебуває під контролем ІД з початку 2014 року".

Іншими словами, за версією Натана Патіна, російські літаки вразили ціль, яка справді перебуває на території, підконтрольній "Ісламській державі", але при цьому офіційно з незрозумілих причин вказали на інше місце.
У другому випадку, як стверджує група, удар завдали по території, з якої угруповання ІД вибили ще в січні 2014 року загони сирійської опозиції.

Нарешті, у третьому випадку, на думку Bellingcat, фактичне місце удару було натериторії, на якій також не були помічені загони ІД.

Bellingcat оголосила про початок методичної перевірки російських повідомлень про завдання авіаударів в Сирії на початку жовтня.
Тоді ж на сайті була викладена методика проведення таких перевірок.

"Планується встановити геолокацію і провести аналіз відеозаписів авіаударів в Сирії, розміщених російським міноборони на своєму сайті.

Після того, як геолокація буде встановлена, ми плануємо зібрати додаткову інформацію від місцевих активістів про те, які райони піддалися ударам", - сказано в повідомленні дослідницької групи .

Російська авіація почала завдавати ударів по об'єктах в Сирії 30 вересня. Операцію санкціонувала Рада Федерації у відповідь на запит про військову допомогу, що надійшов від Башара Асада.

Незабаром після початку бомбардувань правозахисні організації заявили, що удари іноді завдають по районах, в яких взагалі немає бойовиків, а жертвами нальотів стають мирні жителі.

Так, 26 жовтня правозахисна організація Human Rights Watch опублікувала доповідь, в якій сказано, що в результаті двох ударів, імовірно, російських, загинули більше 60 мирних жителів.

Проте ці дані були отримані зі слів уцілілих жителів, які не могли точно підтвердити приналежність літаків, оскільки ті летіли занадто високо.
Російська влада подібні закиди відкидає, називаючи їх навмисними "вкиданням", причому ці коментарі давали не лише представники міністерства оборони або МЗС, але й президент Володимир Путін.

Мечеть

Пізніше, в перших числах листопада, Bellingcat спільно з іншою експертно-журналістською групою Conflict Intelligence Team поставила під сумнів твердження російських військових про непричетність до руйнування мечеті в сирійській провінції Ідліб.

1 жовтня в інтернеті з'явилися повідомлення з фотографіями і відеозаписами про зруйнованої мечеті в місті Джиср-еш-Шугур. Як стверджують місцеві антиурядові активісти, мечеть була зруйнована в результаті російського авіаудару.

У той же день Ігор Конашенков підтвердив присутність у цьому районі російської авіації, проте заявив, що "літаки Су-24М повністю знищили командний пункт бойовиків на північній околиці Джиср-еш-Шугур в провінції Ідліб". Про мечеті на брифінгу в той день не йшлося.

Пізніше, 30 жовтня, міноборони показало аерофотознімки, зроблені, за словами Конашенкова, напередодні, на яких фігурувала "та сама мечеть", що не мала пошкоджень.

Проте потім, після перевірки зроблених в різний час фотографій і прив'язки об'єктів до карт місцевості, журналісти дійшли висновку, що російські військові показали зовсім іншу мечеть, яка не зазнала удару.

Переклад ВВС Україна

osint імперіалізм росія сирія війна

Знак гривні
Знак гривні