Чому сигарети дешевшають, а хліб дорожчає? (ІНФОГРАФІКА)

Український центр контролю над тютюном звернувся до депутатів Комітету з питань податкової і митної політики із проханням розглянути можливість встановлення вищих акцизних ставок на тютюнові вироби, ніж запропоновано у законопроекті № 3357 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податкової лібералізації.

У законопроекті йдеться лише про зростання на 20%. Натомість Мінфін ще у вересні пропонував підвищити тютюнові акцизи на 40%, що є оптимальним варіантом з огляду фіскальної політики держави. До того ж існує низка факторів, які переконливо свідчать про те, що акцизи на сигарети потрібно підвищити принаймні на 40%.

По-перше, ціни на сигарети зростають значно меншими темпами, ніж ціни на продукти та послуги. За 9 місяців поточного року індекс споживчих цін склав 141,4%, а на сигарети цей показник склав 123,7%. Сигарети в Україні дорожчають повільніше, ніж олія, хліб, фрукти, цукор.

По-друге, у жовтні всі тютюнові корпорацій знизили ціни на сигарети на 2 гривні! Це стало можливим через те, що акцизи на сигарети з фільтром не підвищувалися з вересня 2014 р. Така ситуація призведе до скорочення надходжень до Держбюджету від ПДВ та скорочень надходжень до місцевих бюджетів в останньому кварталі 2015 р. Крім того, зниження ціни суперечить статті 6 Рамкової Конвенції ВООЗ з боротьби проти тютюну, оскільки сигарети стають більш доступними.

По-третє, підвищення податків на тютюн сприяє збільшенню надходжень до бюджету й зменшенню поширеності куріння. За прогнозами аналітиків Українського центру контролю над тютюном підвищення на 40% дозволить збільшити надходження до Держбюджету у 2016 р. на 7,5 млрд грн при скороченні ринку на 10%. А попередній досвід України свідчить, що впродовж 2008 - 2014 рр. середня ставка акцизу на пачку сигарет в Україні зросла в 12 разів, завдяки чому надходження до Держбюджету зросли з 3,5 млрд грн у 2008 р. до 18,1 млрд грн у 2014 р. при скороченні поширеності куріння в Україні на 18% (дані опитувань Держстату).

По-четверте, стаття 352 Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС зобов’язує Україну гармонізувати ставки акцизу на тютюнові вироби з мінімальною ставкою в ЄС. Наразі мінімальна ставка акцизу в країнах ЄС складає 90 євро за 1000 шт., а в Україні цей показник становить 304,11 грн (12 євро).

Зважаючи на державні інтереси та рекомендації Світового банку й ВООЗ, Україні потрібно піднімати ціни на сигарети вище рівня інфляції. Це дозволить зменшити споживання сигарет, принесе додаткові надходження в бюджет і створить імідж для України як надійного партнера, котрий виконує взяті міжнародні зобов’язання.

Український Центр контролю над тютюном - аналітичний та адвокаційний центр, діяльність якого направлена на моніторинг, експертизу та аналіз визначених сфер контролю над тютюном для посилення та виконання антитютюнового законодавства України з метою скорочення поширеності куріння. Діяльність Центру заснована на ключових стратегіях Рамкової конвенції ВООЗ з боротьби проти тютюну. Проект реалізується ГО «Центр громадянського представництва «Життя».

економіка бізнес україна суспільство

Знак гривні
Знак гривні