Найвища явка на Тернопільщині, найнижча - на Донбасі (ІНФОГРАФІКА)

ЦВК оприлюднив явку по районах. За даними ЦВК, найвищою була явка виборців у Тернопільській (56,50%) та Львівській областях (56,31%).

50-відсоткову позначку відвідуваності подолали також Івано-Франківщина, Волинь, Хмельницька, Рівненська, Вінницька області.

Найнижча явка зафіксована на Донеччині (31,65%) та Луганщині (35,27%).


Попередні висновки: Явка менше 50%, рейтинг влади падає, а опозиції не росте, єдиний на позитиві - Саакашвілі

Карту зробив користувач ЖЖ kireev - ничже його пояснення до неї.

"Я навмисне взяв досить контрастні кольори: це вже особисто мій смак, нічого політичного, хоча через контрастність здається, що явка на Південному Сході була набагато нижчою, ніж у Центрі та на Заході. Вона була нижчою, але все ж не була такою величезною, як на президентських і парламентських виборах (але про це ще пізніше).

Головне, що дозволяє побачити карта: пристойна різниця між містом і селом, яка навряд чи була видна раніше.

Географічно виглядає дуже пристойно. Але у Донецькій області особливий випадок: у ряді місць вибори не відбулися, або ж майже не відбулися, як у Красноармійську, де явка була 7,9%, і в одному районі Маріуполя, де вона була 5,5%.

Якби не ці випадки, то явка в українській частині Донецької області була б цілком нормальною - 35-40%.

Але найбільше привернув увагу Шевченківський район Чернівців. Тут явка 68%, а в двох інших районах міста - 38%. Правильна явка, зрозуміло, 38%. Тут або фальсифікація, або технічна помилка на подобу тих, що були раніше, наприклад, в одному з округів Вінницької області через технічну помилку явка знизилася. Але цю помилку можна було вирахувати, просто подивившись результати по дільницях. Сподіваюся, пізніше будуть результати по дільницях і ми подивимося, що було в Чернівцях.

Деякі місцеві деталі

Усередині областей залишається кореляція з голосуванням за "помаранчевих" і "біло-блакитних", скажімо, це видно в Херсонській, Одеській областях, нижча явка в менш "помаранчевому" півдні Вінницької області, на півдні Чернівецької та на сході Закарпатської областей. Але є й зворотний випадок більш зеленого "блакитного" сходу Дніпропетровській області.

Практично зникла кореляція в Запорізькій і Харківській областях.

У Глухівському і Середино-Будському районах Сумської області, де проживає багато росіян, явка виявилася пристойною навіть за мірками села, а в самому Глухові (де переміг правнук мецената Терещенко), взагалі високою для невеликого міста.

вибори-15 інфографіка явка регіони

Знак гривні
Знак гривні