Підсумок по MH17: літак збила російська ракета 9N314М

У Нідерландах на авіабазі Гілзе-Райен (Gilze-Rijen) щойно завершилося оприлюднення результатів техічного розслідування катастрофи рейсу МН17 Малайзійських авіаліній у небі над Донбасом у липні 2014-го. Пряма текстова трансляція Громадського:

14:43 Офіційна презентація результатів розслідування закінчилася.

14:41 Спеціальна симуляція була розроблена для визначення джерела атаки. Модель показала зону у 320 кв. км довкола місця падіння. Україна та РФ провели свої досліджування, які показали схожі результати.

14:40 Росія заявила, що неможливо чітко визначити тип ракети. Після цього розслідування детально вивчило пояснення РФ щодо зброї, проте залишилося на своїх позиціях.

14:33 Юстра розвінчує інші теорії: МН17 не впав через метеор, технічні проблеми самого літака чи теракт на борті, не через атаки повітря-повітря - сліди уражень були б іншими.

14:32 Після вибуху ракета випустила "тисячі маленьких залізних частинок специфічної кубічної або метеликової форми", які одразу вбили членів екіпажу у кабіні пілоту. Шрапнель зокрема була знайдена у тілах трьох членів екіпажу. Сліди уражень та їх траєкторії, видні по решткам фарби та особливостям пошкоджень кабіни. За висновками розслідування, характер уражень чітко вказує на конкретну модель ракети - 9N314М. Вона розірвалася в кількох метрах від лівої частини кабіни літака.

14:30 У короткому відео розслідування показало, як збирало і досліджувало рештки Boeing 777. Зібрані частини згодом закріпили на каркасі, моделюючи реальний літак, - його показали на прес-конференції. На реконструйованому борті видні ураження з лівого боку кабіни. Траєкторія атаки також чітко видна, каже звіт.

14:26 На презентації показали анімоване відео польоту МН17. Він летів звичним маршрутом з Амстердаму до Куала-Лумпура. Пролітаючи Україну на висоті біля 11 км, він дещо відхилився на північ, щоб оминути грозу на шляху, а потім повернувся на маршрут, де над Донбасом у нього поцілила ракета з Буку. Водночас тим же маршрутом на дозволеній висоті - вище 10 км - летіли ще три цивільні рейси.

14:22 "Чому літак Малайзійських авіаліній летів над зоною конфлікту? Тому що там літали всі, і ніхто не міг подумати, що є загроза для цивільної авіації", - каже голова Радбезпеки. Рейс летів на висоті 10 км, ніхто не думав, що є ризик на такій висоті. Чиказька конвенція цивільної авіації визначає державу відповідальною за визначення безпеки зони польотів, нагадав він. Українська влада напередодні трагедії заявляла, що на Донбасі є зброя, яка здатна уражати авіацію на такій висоті, проте не закрила небо над Донбасом, каже розслідування. За висновками комісії, у Києва були всі підстави для такого рішення, яке все ж не було ухвалене. Усі сторони, залучені до конфлікту на сході України, не подумали про ризики для пасажирських літаків, йдеться у звіті.

14:18 Почалася презентація із короткого вступу голландською. Йдеться про те, що Boeing рейсу МН17 збили ракетою з Буку російського виробництва. Вона вдарила у лівий бок кабіни літака. Ракета була оснащена бойовою частиною марки 9N314М. Через вибух передню частину літака відірвало, через що вона впала на 15 км далі від основної частини, а рештки літака розкидало на 50-кілометровій території. Ракету випустили з територію площею 350 кв. км довкола місця вибуху у східній Україні.

Родичам жертв трагедії повідомили, що літак був збитий ракетою з комплексу Бук. За вердиктом розслідування, зроблений у РФ Бук випустив ракету земля-повітря, шрапнель якої знайшли у кабіні. Усі втратили свідомість миттєво.

***

Літак Boeing 777, що здійснював рейс MH17 (Амстердам - ​​Куала - Лумпур), було збито 17 липня 2014 поблизу Тореза Донецької області. Загинули всі, хто перебував на борту - 298 осіб. Тіла загиблих з місця аварії доставляли на поїзді до Харкова, потім транспортували літаками в Нідерланди.

Основну частину уламків з місця аварії вивезли в 2014 році. Імовірно, звіт про розслідування аварії літака Нідерланди опублікують 13 жовтня.

За даними представників української влади, а також кількох незалежних досліджень, літак збили з територій донецьких бойовиків за допомогою зенітного ракетного комплексу Бук, переданого їм Росією. Росія неодноразово заперечувала свою причетність до авіакатастрофи, пропонуючи різні версії вини України.

донеччина mh17 розслідування тероризм росія

Знак гривні
Знак гривні