Нобелівку миру дали демократам з Арабської весни в Тунісі

Нобелівська премія миру 2015 року вручена Туніському квартету Національного діалогу.

Нагорода дана за «рішучий внесок у розбудову плюралістичної демократії у Тунісі на початку Жасминової революції 2011 року», повідомляється на сайті премії, який цитує Громадське.

Квартет був утворений влітку 2013 року, коли процеси демократизації опинилися під загрозою колапсу через політичні вбивства та масові заворушення.

Нобелівський комітет пояснив, що квартет «надав альтернативу, мирний політичний процес у часи, коли країна опинилася на межі громадянської війни».

Туніський квартет Національного діалогу об’єднав чотири ключові організації громадянського суспільства у Тунісі: Туніську загальну профспілку UGTT, Туніську конфедерацію промисловості, торгівлі та ремесел UTICA, Туніську лігу прав людини LTDH та Туніську гільдію адвокатів. Квартет виступив медіатором та рушієм у мирному демократичному розвиткові Тунісу. «Арабська весна», пояснив комітет, змінила режими у багатьох країнах Північної Африки та Близького Сходу, проте саме у Тунісі перехід до демократії був найбільш помітний. Квартет, на думку організаторів, зумів не втратити намарне цінності Жасминової революції.

Комітет підкреслив, що премія вручена саме Квартетові, чотирьом індивідуальним організаціям.

У 2015 році розмір Нобелівської премії склав 8 млн шведських крон (близько 20,7 млн грн). На нагороду претендували 273 кандидати, з них 68 - організації.

нобель премія туніс демократія

Знак гривні
Знак гривні