Китайці не перестають шокувати - з 2020 року в них буде обов'язкова система онлайн-репутацій, що стане, напевно, найпотужнішим інструментом утиску в історії

Оруел би плакав. Китай запроваджує загальну систему "репутацій", і чим більше про неї відомо, тим більшим антиутопічним жахіттям вона видається.

Всі сучасні засоби - соцмережі, алгоритмічне сортування - використовуються для соціального контролю, - пише Американський союз громадянських свобод

Ось її основи:

* всіх людей оцінюють, і ця оцінка прив’язана до документів громадян. До 2020 року ця оцінка стане загальнообов’язковою.

* систему розробляють дві компанії, які керують усіма соцмережами в Китаї й тому мають доступ до величезної кількості особистих даних про зв’язки людей між собою та про їхні слова - навіть сказані приватно.

* ця система оцінює також і політичну "благонадійність". Серед речей, що впливають на рейтинг негативно - політичні висловлювання без попереднього дозволу, публікація невигідної для режиму інформації, як-от про Тяньанминську площу.

* на рейтинг негативно впливає не тільки, якщо ти сам постиш інформацією - але й якщо це роблять твої друзі. Уявіть, який це засіб психологічного тиску.

* ваші друзі можуть онлайн дізнатися, якщо ви шкодите їхній репутації.

* люди з вищою оцінкою можуть отримати, наприклад, дозволи на виїзд.

Як не сумно - багато китайців радо сприймають цю систему: вже понад 100 тисяч людей хваляться своїми рейтингами - поки що їх вимірюють добровільно.

диктатура технології інтернет Китай

Знак гривні
Знак гривні