У Львові керівник управління культури звільнилася, бо її слова викликали обурення в УГКЦ. Але не жалкує

«Я уже написала заяву про відставку, бо ситуація зайшла у глухий кут», – сказала Ірина Магдиш. Раніше її критичний відгук про УГКЦ викликав обурення серед консервативних кіл церкви.

Міський голова Львова Андрій Садовий вибачився за слова керівника управління культури Львівської міськради Ірини Магдиш про роль церкви у житті львів’ян. Садовий також заявив, що «навряд чи зможе працювати з нею в одній команді». Після цього Ірина Магдиш написала заяву на звільнення, - повідомляє Захід.нет

«Не знаю, чи мої слова в повній мірі компенсують ту образу, якої зазнали вірні та представники церкви від слів керівника управління культури міста Львова. Але мої вибачення щирі. Бо ці слова образили і мене особисто», – написав Андрій Садовий на своїй сторінці у Facebook у середу, 7 жовтня.

Мова йде про інтерв’ю Ірини Магдиш «Українській правді», опубліковане 5 жовтня, де вона, розмірковуючи про культурне життя у спальних масивах Львова, серед іншого, критично відгукнулась про діяльність церкви. Поява цього матеріалу викликала обурення у консервативних колах УГКЦ.

«Є райони [у Львові], де взагалі нічого немає – жодного культурного центру, жодної бібліотеки, театру або кінотеатру. Це мертві райони в культурному сенсі. Єдина розвага для людей в такому районі - церква. І церква починає на цьому жирувати і зловживати страшним чином, – сказала Ірина Магдиш. – В одному з таких районів у кожній школі у вестибюлі стоїть фігура Божої матері, обкладена квітами, такий вівтар маленький. Іноді я там заставала моменти, коли під час уроків діти стояли як на лінійці перед цим вівтарем, а пастор правив службу. На моє запитання, чому діти тут, а не на уроках, ніхто не знайшов, що відповісти. Це їхні гроші. Їхні парафіяни - це їхні гроші, а прихожан треба виховувати з малих років. Якщо людина звикла ходити до церкви як на єдину розвагу у своєму світі, і вносити пожертвування, то церква буде процвітати».

«Я не проти релігії, це особиста справа людини, – уточнила Ірина Магдиш. – Але церква не має бути єдиною інституцією і культурною пропозицією. Ми маємо пропонувати людям інші можливості».

Представники УГКЦ відразу відреагували. Ієромонах Устим Бойко написав відкритого листа до мера Львова Садового:

"Оскільки п. Ірина Магдиш виступає в інтерв’ю як посадова особа, у мене виникає запитання про те, чи її позиція віддзеркалює позицію міської Ради і Вас особисто? Адже саме до Вас належить право набору штату працівників ЛМР, як очолюваної Вами інституції.

Якщо Ваша позиція збігається з позицією п. Ірини Магдиш, то прошу пояснити її, але, наскільки мені відомо, Ви публічно себе декларуєте греко-католиком і підкреслюєте велику роль Церкву у побудові духовного і культурного життя Народу.

Якщо ж Ваша позиція є іншою, ласкаво прошу публічно належним чином відреагувати і зробити відповідні висновки. Адже, як відомо, це вже не перші спроби обливання брудом Церкви Христової і духовних цінностей, які робить п. Ірина Магдиш як голова управління культури ЛМР.

Надіюся, що як християнину і вірному УГКЦ Вам залежить на тому, щоб у нашому місті, особливо у такий нелегкий час, панувала атмосфера діалогу і співпраці. Ваше мовчання розцінюватиму як підтримку слів голови управління культури ЛМР".

Також Бойко повідомив: "п. Ірина у розмові зі мною підтвердила, що вона мала на думці парафію УГКЦ в Рясне".

Мер Львова Садовий блискавично став на сторону служителя УГКЦ, адже до місцевих виборів залишилося декілька тижнів, а підтримка Церкви на Галичині може зіграти ключову роль.

«Релігія – це дійсно особиста справа людини. І громада має мати весь спектр культурної пропозиції. І справа міста робити таку пропозицію, створювати відповідні умови, а не показувати на когось пальцем і казати, що хтось щось робить не так, – прокоментував заяви своєї підлеглої Андрій Садовий, наголосивши на активній соціальній діяльності УГКЦ. – Свого часу саме церква найбільш активно допомогла міській владі Львова реалізувати принцип соціального партнерства».

«Вірю, що вміння і таланти пані Ірини будуть корисними в місті. Але я особисто вже навряд чи зможу з нею працювати в одній команді», – додав Андрій Садовий.

«Я не жалкую про те, що сказала в інтерв’ю «Українській правді», бо немає сенсу брехати, тим паче, коли тобі вже за 50. Я сказала те, що думала, і те, що бачу. Сказала різко, гостро. Ймовірно, треба було сказати м’якше, але я не можу. Така вже моя природа – говорити різко і гостро», – пояснила Магдиш.

Щодо реакції міського голови Андрія Садового на інцидент, то Ірина Магдиш пригадала польський вислів «рація стану».

«Є такий польський вислів: «рація стану». Напевно, Андрій Садовий у цьому випадку вчинив правильно, бо то є рація політика, рація радника, рація державника», – підсумувала Ірина Магдиш.

Вона також підтвердила, що написала заяву на звільнення. Утім, за її словами, це не кінець життя, бо світ занадто великий, щоб зупинятися.
«Світ багатий і великий, нарешті я можу робити все, що завгодно: писати книжки, бавитися з онуками, допомагати в аптеці або просто піти у відпустку, яка накопичилася за кілька останніх років роботи. Тож не сумуватиму», – запевнила екс-чиновниця.

Як повідомляє Громадське, в соцмережах поширились заклики на її підтримку. А ввечері небайдужі влаштували флешмоб: до книгарні, де Ірина Магдиш давала інтерв'ю місцевій радіостанції люди принесли плакати з написом «#Supportirynamagdysh» (Підтримати Ірину Магдиш).

магдиш церкава садовий Львів УГКЦ конфлікт

Знак гривні
Знак гривні