Офшорний гаманець Тимошенко заробляє сотні мільйонів на віджатих у Фірташа комбінатах

З рахунків компанії «Wargrave Trading LLP» оплачувались лобісти Юлії Тимошенко, повідомив народний депутат Серігй Лещенко (БПП) у своєму Facebook.

За даними «Наших Грошей», «Wargrave Trading LLP» є однією з ланок у ланцюжку засновників ТОВ «Юнітранс Оператор», що цього року отримало підряди на перевезення вантажів державного підприємства «Об’єднана гірничо-хімічна компанія».

Лещенко оприлюднив перелік із шести компаній, з рахунків яких оплачувалися лобісти Юлії Тимошенко протягом чотирьох останніх років: Trident Foundation, Britico Product S.R.O., Shelderton Investment, Interamex, Restort Group Ltd, Alpha Tech Inc., Wargrave Trading LLP.

Деякі з них вже фігурували у повідомленнях про їх причетність до фінансування діяльності Юлії Тимошенко. Загалом, починаючи з 2012 року, за лобізм інтересів Юлії Тимошенко на адресу американської лобістської компанії «Wiley Rein LLP» від різноманітних осіб та фірм, у тому числі офшорних, було переказано $1,15 млн.

У документах Лещенка, які є в розпорядженні “Наших грошей”, «Wargrave Trading LLP» фігурує як фірма, що двічі здійснювала перекази в інтересах Тимошенко під час Майдану. У листопаді 2013 року компанія перерахувала $35 тис, у грудні того ж року ще $20 тис.

Разом з тим, фірма «Wargrave Trading LLP» є елементом схеми заснування ТОВ «Юнітранс Оператор». Ця компанія у 2015 році виграла тендери на 342,55 млн грн. «Об’єднаної гірничо-хімічної компанії» на перевезення залізницею вантажів «Іршанського гірничо-збагачувального комбінату» та «Вільногірського гірничо-металургійного комбінату».

У держреєстрі вказані засновники «Юнітранс Оператору» – це латвійські компанії «Куміліте Інтернаціонал Шпедіціон» і «РВ Транс», а також «Стіл Продактс Лімітед» (Сполучене королівство).

Пов’язана з Тимошенко фірма «Wargrave Trading LLP» (Cполучене королівство) є співзасновником «РВ трансу». Номінальними власниками тимошенківської компанії є офшори «Krontex Services Ltd» (Беліз) і «Nostrex Services Ltd» (Домініканська республіка).

У держреєстрі юросіб бенефіціари цих фірм не розкриті.

Нагадаємо, у 2014 році держава за допомогою групи Ігоря Коломойського повернула Іршанський та Вільногірський комбінати з оренди групою Дмитра Фірташа. Комбінати були передані держпідприємству «Об’єднана гірничо-хімічна компанія». Його очолив Руслан Журило, який раніше працював на державному «СхідГЗК», а також співпрацював з «Приватом» та структурами Давида Жванії і Миколи Мартиненка. Мартиненко у 2013 році ще був нардепом від “Батьківщини”, а згодом перейшов “Народного фронту” Арсенія Яценюка.

лещенко тимошенко гроші фірташ

Знак гривні
Знак гривні