Обама жорстко розкритикував Путіна в ООН (Ключові тези)

Президент США Барака Обама заявляє, що світова спільнота не може стояти осторонь, коли Росія порушує територіальну цілісність України. Про кремлівську агресію він заявив: "Це може статися з будь-яким народом".

Обама звернув увагу на російську анексію Криму та подальшу агресію на сході України, - повідомляє УНІАН

"Ми усвідомлюємо глибоку і складну історію між Росією та Україною, але ми не можемо стояти осторонь, коли суверенітет і територіальна цілісність нації жахливо порушується. Якщо це буде відбуватися без наслідків (для Росії) в Україні, то це може статися з будь-яким народом, який присутній сьогодні (на Генасаблеї ООН)", - наголосив Обама.

У зв'язку з цим він нагадав, що російська агресія стала причиною введення санкцій проти Росії. Як зазначив Обама, міжнародна спільнота не ставить мету повернутися до часів «холодної війни».
Говорячи про результати російської агресії в Україні, президент США наголосив: "Український народ більше зацікавлений, ніж будь-коли раніше, у партнерстві з Європою, ніж з Росією".

Обама звернув увагу на те, що санкції проти Росії призвели до значного відтоку іноземного капіталу, послабили російську економіку та викликали падіння рубля. Президент США заявив, що дії РФ також призводять до того, що більш освічені росіяни почали емігрувати з Росії.

"Уявіть, якби замість цього Росія долучилася до справжньої дипломатії та співпрацювала з Україною та світовою спільнотою, щоб забезепечити захист її інтересів. Це було би краще для України, але також краще і для Росії та краще для світу. Саме тому ми продовжуємо тиснути, щоб ця криза була розв'язана у той спосіб, який дозволяє суверенній і демократичній Україні визначати своє майбутнє та контролоювати свою територію", - наголосив Обама.

Президент США запевнив, що світова спільнота не хоче ізолювати Росію, навпаки, світова спільнота хоче, щоб Росія була сильною і могла співпрацювати для інвестування у зміцнення міжнародної системи.

Ще кілька тез, добраних ТСН

Сирійська криза

За словами Барака Обами, США готові працювати з будь-якими країнами, включаючи Іран та Росію, для якнайшвидшого вирішення сирійського конфлікту. При цьому глава Білого дому зазначив, що президент Сирії Башар Асад має залишити свій пост. "Нам говорять про те, що [підтримка Асада] необхідна, щоб перемогти хаос, що єдиний шлях боротьби з тероризмом – недопущення втручання іноземних сил. За такою логікою нам слід підтримувати таких тиранів як Башар Асад, який скидає на невинних чоловіків, жінок, дітей бомби", - сказав американський президент.

Останні диктатори

Глава Білого дому також у своїй промові окремо звернувся до "диктаторів". Він не назвав їхніх імен, але з промови Обами багато західних ЗМІ зробили висновок, що він говорив у першу чергу про Путіна та Асада.

"У сучасному світі диктатури нестабільні і диктатори сьогоднішнього дня стають іскрами для революцій завтра", — наголосив глава Білого дому.

"Сьогодні ми бачимо колапс сильних диктаторів, після них настає конфлікт, який затягує невинних чоловіків, жінок і дітей в епічних пропорціях в небезпечні тенета. Вони сіють терор і заповнюють вакуум технологіями, які створюють чудові можливості для окремих людей, що зараз використовуються для поширення дезінформації, для придушення незгодних, радикалізації молоді", - зазначив він.

оон росія окупація агресія омама анексія

Знак гривні
Знак гривні