В Каталонії перемогли на виборах прихильники відокремлення

Нинішнє голосування в Каталонії може призвести в подальшому до референдуму про незалежність, дозвіл на який досі не давав центральний уряд Іспанії.

Політичні партії, що підтримують відокремлення Каталонії від Іспанії, перемогли на виборах до регіонального парламенту, що відбулися в цій автономній області на північному сході Іспанії у неділю, - пише Радіо Свобода

Згідно з підрахунком майже усіх бюлетенів, група симпатиків відокремлення здобуває 62 місця у 135-місному парламенті регіону.

В разі об’єднання лівих політичних сил, що виступають за незалежність, у політиків буде 68 місць, необхідних для просування оголошеного раніше плану – зробити Каталонію незалежною вже в 2017 році.

Нагадаємо, раніше Глава іспанського МЗС Хосе Мануель Гарсія Маргальо заявив, що Каталонії буде вкрай невигідно відділення від Іспанії — як з точки зору економіки, так і визнання міжнародним співтовариством. Цю думка Маргальо висловив під час теледебатів з лідером "Лівих республіканців Каталонії" Оріолом Жункерасом, які транслювала каталонська телекомпанія 8TV.

Повідомляється, що це були перші теледебати представника уряду Іспанії і глави сепаратистської партії.

Жункерас сказав, що в разі незалежності Каталонії все її населення збереже іспанське громадянство, і послався на іспанську конституцію. Проте міністр закордонних справ Іспанії з ним не погодився.

"Якщо буде незалежність, це означає, що Каталонія відмовляється від іспанської конституції. Досить абсурдно, що може бути незалежна республіка Каталонія з 7,5 мільйонами жителів, у яких іспанське громадянство", — зауважив Маргальо.

"Ви думаєте, що українці зберегли російське громадянство", — додав він, мабуть, переплутавши радянське громадянство з російським.

В якості ще одного прикладу іспанський міністр назвав Алжир, який був французьким департаментом і проголосив незалежність, після чого його мешканці втратили французьке громадянство. Також Маргальо підкреслив, що незалежність Каталонії призведе до її виходу з Євросоюзу.

"Європейський союз не буде виключати Каталонію. Хто виключається сам — це Каталонія", — зазначив глава МЗС Іспанії, відповідаючи на зауваження Жункераса, що Каталонія навіть після незалежності залишиться в Євросоюзі. "Каталонці повинні знати про наслідки цього (незалежності — прим. ред.). Їм потрібно буде визнання ООН, вам буде потрібно 136 голосів... Як Палестина, яку визнали 130 держав", — каже Маргальо. Як вважає міністр закордонних справ Іспанії, дії лідерів прихильників незалежності Каталонії позбавлені логіки.

"Те, чого ви хочете, це піти з Іспанії — адже саме це і є незалежність. Але при цьому хочете зберегти іспанське громадянство, хочете зберегти приналежність до іспанського ринку. Для Каталонії це дуже важливо: ви знаєте, що в Арагон ви поставляєте більше, ніж у Францію і Німеччину, у Валенсію — більше, ніж в Італію і Португалію. Ви хочете вийти, зберігши все. Тоді про яку незалежність ми говоримо?" — підкреслив Маргальо, порівнявши бажання Каталонії зі спробою кинутися з моста.

єс іспанія вибори сепаратизм каталонія

Знак гривні
Знак гривні