Чому публічні поїздки журналістів у ДНР - на руку ворогу

Для всіх, хто досі не зрозумів,чому публічні поїздки журналістів чи різних діячів на окуповані території (як у випадку з Андрієм Куликовим) - це автоматично допомога Москві, незалежно від того, чим вони керуються і що кажуть, пояснюю, - пише у своєму блозі Тарас Шамайда:

1) Тому що такі поїздки допомагають Москві утвердити тезу, що це не іноземна окупація, а "внутрішній конфлікт в Україні". Що суб'єктами війни і агресії є не Росія і Путін, а міфічні ДНР-ЛНР чи "народ Донбасу". Що, відповідно, і домовлятися треба не з Росією, а з маріонетками в Донецьку й Луганську.

2) Тому що такі поїздки створюють ілюзію безпеки на окупованих територіях, а це також дуже важлива лінія московської пропаганди і дипломатії. Зокрема, у намаганні нав'язати думку, що там безпечно, а отже, можуть відбуватися вільні вибори, вестися виборча агітація, можуть працювати журналісти та спостерігачі.

Тому чому б не реалізувати "план мореля" (насправді де факто план Москви) - вибори без складання терористами зброї, виведення російських військ (їх там нема!) і без контролю України за кордоном.

І взагалі, такі поїздки створюють ілюзію, що промосковські терористи - наче й не терористи, а так собі, інакодумці.

Україна і всі, хто бажає діяти в інтересах України, мають чітко дотримуватися стратегічної лінії: як Крим, так і частина Донбасу перебуває під російською окупацією внаслідок російської агресії (незважаючи на залучення в обох територіях колаборантів з числа місцевого населення і на весь "республіканський" антураж, типовий для московських окупацій).

Вирішувати (миром чи силою) питання звільнення Донбасу потрібно з московськими окупантами, а не з їх маріонетками.

Демонструвати ілюзію безпеки на територіях, де панують терористи, або ставити під сумнів те, що вони терористи - неприпустимо. Будь-які вибори на окупованій частині Донбасу можуть відбутися лише за українським законодавством, у т.ч. лише після виконання 9 передумов, визначених законом про особливості самоврядування в окремих районах Донбасу.

Тобто, повне складання зброї, виведення російських військ, відновлення на Донбасі діяльності українських партій та медіа, формування українських виборчих органів, забезпечення свободи агітації і спостереження, а тоді вже вибори.

донеччина росія днр змі куликов

Знак гривні
Знак гривні