Гонтарєва розповіла цікаві подробиці про Жеваго та його банк Фінанси і кредит

Основний акціонер банку "Фінанси і Кредит" Костянтин Жеваго порушив представлений ним графік надходжень, що призвело до падіння коштів на коррахунки банку до неприпустимо низького рівня та було причиною визнання його неплатоспроможним, повідомила голова Національного банку України Валерія Гонтарева в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Акціонер не виконав графік, пов'язаний як з надходженнями від його наявного бізнесу, так і з продажем його непрофільних активів", – сказала голова НБУ.

Вона пояснила, що цей графік було складено, коли Національний банк 17 серпня вивів банк "Фінанси та Кредит" зі статусу проблемного, в якому він перебував попередні 7 місяців.

За її словами, після цього коррахунок за необхідного рівня 500-600 млн грн тричі падав до 330-350 млн грн, з яких 250 млн грн припадало на рефінансування Нацбанку, надане виключно на виплату вкладникам сум у розмірі до 200 тис. грн.

"Ми кожен раз дзвонили акціонеру і говорили: чи звітуєте ви собі в тому, що це неприпустимо? Коли коррахунок у понеділок, 14 вересня, впав до 259 млн грн, з них 250 млн грн Нацбанку, а, значить, ні копійки особисто акціонера, я подзвонила йому і сказала, що настав час закінчувати цю історію", – зазначила В. Гонтарева.

Описуючи історію банку "Фінанси та Кредит", голова НБУ зазначила, що банк був неплатоспроможним вже в 2009 році. "Але йому видали рефінансування, ускладнивши і продовживши агонію на наступні сім років", – вважає голова центробанку.

Вона уточнила, що загалом банк отримав кількома траншами у 2009-2010 роках 6,4 млрд грн рефінансування, тоді як його капітал становив лише 2 млрд грн. "Акціонер завжди сприймав ці кошти не як зобов'язання банку, що він має повертати кредитору, а як ресурси, що йому надані для того, щоб він продовжував будувати свою промислову імперію. Тобто, Національний банк у цей момент перетворився з кредитора останньої інстанції на провайдера капіталу, а це категорично неприпустимо для будь-якого центробанку світу", – додала В. Гонтарева.

За її словами, на початок 2014 року заборгованість банку "Фінанси і Кредит" з рефінансування НБУ зменшилася до 3,8 млрд грн, але до середини червня, коли В. Гонтарева очолила Нацбанк, збільшилася на 1,1 млрд грн, що були видані на відтік вкладів. Водночас капітал банку збільшився до 2,8 млрд грн, з яких 0,5 млрд грн було внесено в червні 2014 року, решта – "намальований прибуток від свого ж інсайдерського портфеля".

Голова НБУ наголосила, що на той момент кредитний портфель банку становив 29 млрд грн, з яких 22 млрд грн - пов'язані з акціонером кредити.

В. Гонтарева повідомила, що в липні 2014 року провела першу дуже серйозну розмову з К. Жеваго, на якому повідомила, що Нацбанк не допомагатиме банку "Фінанси та Кредит" ліквідністю, оскільки співвідношення коштів, отриманих від НБУ, до капіталу банку, перевищує всі розумні норми, а також запропонувала акціонеру розпочати продаж своїх непрофільних активів або залучити під них фінансування для підтримки банку.

"Будь ласка, визначтеся, який бізнес для вас основною і сконцентруйте свої зусилля на ньому. Швидше за все, для вас core (ключовим – англ.) бізнесом є Ferrexpo. Тому подумайте, який неосновний бізнес ви зможете продати, щоб погасити кредити пов'язаних з вами осіб. ... Я йому вперше сказала: у вас КрАЗ, у вас "Артеріум", у вас "Росава", у вас ТЕЦ...", – передала зміст цієї розмови голова НБУ.

За її словами, К. Жеваго заперечував, посилаючись на те, що вигідно продати активи в цій ситуації неможливо. "Весь рік у нас з ним була розмова: визначтеся, що для вас основне, а що - другорядне. Так, дистресова ціна, але все одно воно чогось вартує. Не хочете продавати, у вас є хороші активи, можете їх перекредитувати в іншому місці і погасити кредити", – зазначила В. Гонтарева.

Вона уточнила, що за цей рік К. Жеваго допустив неплатоспроможність банку. Фінустанову було визнано проблемною, був узгоджений план фінансового оздоровлення, акціонер вніс у капітал 1 млрд грн готівкою і ще 1,6 млрд грн за рахунок цієї конвертації субборгу, а Нацбанк надав 1,45 млрд грн на відтік вкладів під особисту гарантію К. Жеваго і запоруку його активів, зокрема, Білоцерківську ТЕЦ.

У разі продовження статусу проблемного в середині липня 2015 року Нацбанк врахував той факт, що акціонер "показав згоду" великих вкладників на конвертацію 1,5 млрд грн на капітал. У свою чергу, НБУ зобов'язав виплатити 4 млрд грн прострочених інсайдерських кредитів, щоб зменшити інсайдерський портфель банку до 18 млрд грн, зазначила В. Гонтарева.

За її словами, до 17 серпня 4 млрд грн поганих кредитів за рахунок великого депозиту були згорнуті, що разом з оголошенням докапіталізації на 2,5 млрд грн, підтвердженої документами про конвертацію депозитів великих клієнтів на 1,5 млрд грн, що надало можливість прийняти рішення про зняття статусу проблемного. (Водночас В. Гонтарева утрималася від відповіді, про які депозити йдеться, зокрема, чи не був це депозит компанії Ferrexpo, що становив на 1 липня $165,4 млн.)

"Акціонер нас, нарешті, почув і приніс графік підтримання ліквідності за рахунок продажу непрофільних активів, який він зобов'язався витримувати", – додала В. Гонтарева, нагадавши, що реалізувати він його так і не зміг.

Голова НБУ пояснила, що при виході банку зі статусу проблемного, фінустанова зобов'язана підтримувати необхідний рівень обов'язкових резервів, сплачувати в повному обсязі Нацбанку відсотки за кредитом рефінансування, обслуговувати всі платежі клієнтів і виконувати всі пруденційні нормативи.

В. Гонтарєва відкинула наявність політичної підоснови в тому, що банк "Фінанси та Кредит" був визнаний неплатоспроможним.

"Коли перший банк пішов під укіс, то, напевно, політичну підоснову бачили. Але насправді – це кінець ери олігархічного бенкінгу. Той, хто цього не зрозумів, що з ним може статися те ж саме. Той, хто зрозумів, – продає непрофільні активи, капіталізує свій банк, йде на графік згортання інсайда на три роки – для нього створені всі умови, щоб оздоровити і зміцнити банк", – наголосила голова НБУ.

Банк "Фінанси та Кредит" засновано в 1990 році. Його основним бенефіціаром є український бізнесмен, народний депутат, мажоритарій і CEO гірничорудної компанії Ferrexpo К. Жеваго.

За даними НБУ, за розміром загальних активів на 1 липня 2015 року банк посідав 10-е місце (38,88 млрд грн) серед 127 банків країни. Його зобов'язання перед фізособами на цю дату дорівнювали 16,98 млрд грн, зокрема в іноземній валюті – 11,61 млрд грн.

банки жеваго гонтарєва

Знак гривні
Знак гривні