Понад 600 ділків з видобутку бурштину силою захопили ліс на Волині. Правоохоронці безсилі. Офіційна версія - протилежна

Близько 600 людей на десятках авто з’їхалися в Маневицький район, де захопили місцеві ліси.

Вони не пускають у ліс місцевих, – повідомляє джерело Волинського агенства розслідувань у правоохоронних органах.

Силовики поки не знають, що робити. Спочатку з лісів витурили місцеву міліцію, коли туди під’їхали бійці Нацгвардії, вони теж мусили відступити.

Після обіду відбулася нарада силовиків, революціонерів та керівників області щодо ситуації, яка склалася. Про її результати поки нічого невідомо.

“Поки хтось стоїть з автоматом на сході, хтось блокує в’їзд у Крим, хтось відстоює політичних в’язнів, а на Волині чергова активізація по незаконному видобутку бурштину. Сьогодні більше 600 чоловік з Рівненської та Львівської областей заїхали в ліси Маневицького району з такою конкретною ціллю. Місцеві правоохоронці та влада була послана нах... Ноги ростуть. зокрема, від львівського кримінального ділка Морди. Аваков, то де нацгвардія?” – прокоментував ситуацію депутат міської ради Павло Данильчук.

ДИКА ПІВНІЧ?

Це далеко не перший подібний випадок.

Ситуацію в населених пунктах, де основним заробітком мешканців є нелегальний видобуток бурштину, часто порівнюють із Диким Заходом США, де свою правоту доводили зброєю, а поодинокі шерифи боролися проти організованих і добре озброєних банд. Точно так, як колись Клондайк привабив тисячі охочих намити собі золота, поліські ліси приваблюють тисячі старателів, що хочуть мити бурштин.

Докази існування таких порядків стали відомі далеко за межами Полісся. Так, прямо із будівлі управління МВС Рівненщини у ніч із 25 на 26 листопада 2014 року викрали 80 тисяч доларів та 136 кілограмів бурштину. Тобто, ціна питання виявилася настільки великою, щоб «чорні» копачі вирішили замовити таке ризиковане викрадення. Чи не ризиковане, якщо у них є партнери-правоохоронці.

Другий відомий випадок – побиття 1 липня 2015 року активіста Олександра Ніколайчука, який в Олевському районі на півночі Житомирщини боровся проти нелегального видобутку бурштину. У нього сильний струс мозку, перелом руки та інші травми.

Третій випадок – штурм прикордонного загону у Рокитнянському районі на Рівненщині 10 липня 2015 року. Інцидент стався після того, як прикордонники конфіскували трактор та мотопомпу у нелегальних копачів бурштину в селі Обсіч поблизу кордону з Білоруссю, а також затримали сімох "чорних" копачів.

Пізніше близько ста місцевих мешканців зібрались біля прикордонного загону з вимогою відпустити затриманих та повернути техніку. Нелегальних копачів бурштину відпустили, проте люди не погодились з конфіскацією техніки і вночі штурмували прикордонний підрозділ. Тоді атаку вдалося відбити, але для цього довелося застосувати вогнепальну зброю.

Четвертий випадок – у березні 2015 року 40 міліціонерам довелося відкрито протистояти 200 озброєним бурштинокопачам на Рівненщині у Дубровицькому районі.

В урочищі «Кукля», поблизу села Великі Озера, правоохоронці виявили осіб, які видобували бурштин. Коли міліціонери намагалися припинити незаконну діяльність, зловмисники раптово кинулися до них з палицями та іншими підручними предметами. Внаслідок цього семеро правоохоронців отримали тілесні ушкодження у вигляді забоїв, гематом та саден, а також пошкоджено два службових автомобіля.

Аналогійний випадок був у Дубровицькому районі вже у липні 2015-го. Тільки тоді в селі Крупове на двох працівників міліції напали місцеві жителі, які палками нанесли їм травми.

Все це підтверджує, що «чорні» копачі бурштину сприймають державу як ворога, як того, що «забирає у них кусок хліба», бо іншого способу заробити достатньо багато у поліських селах Волині, Рівненщини та Житомирщини просто немає.

Тобто, у своїх очах копачі часто виглядають, наче вояки УПА, які «повстали проти Порошенка» і «чесно» заробляють на життя собі і своїм дітям. А дітей, мовляв, у селах по 3-5, а то і 8.

ОНОВЛЕНО 16:23 Інша версія - офіційна

На Волині силовики влаштували рейд на копачів бурштину, ті перекрили шосе, - пише УП.

Як повідомляє прес-служба обласної міліції, до рейду були залучені близько тисячі силовиків різних відомств, а також БТР та сільськогосподарська техніка для перекриття трас.
Зранку правоохоронці затримали чотири транспортних засоби та 17 людей. Вилучено бурштин, гроші та інвентар для видобутку бурштину, розпочато кримінальне розслідування.

У свою чергу нелегальні копачі перекрили трасу і зібралися біля міліцейських блокпостів з вимогою пропустити їх на місця видобутку. Зокрема, вони розпалювали вогнища.

Як додає "Громадське", заступник голови УМВС Волині Анатолій Шумик біля села Лісове особисто вів переговори з місцевими мешканцями, які вимагали пустити їх у ліс. Ті наполягали, що живуть тут і видобуток бурштину для них - єдиний спосіб заробляти гроші.

кримінал бурштин рівненщина волинь полісся

Знак гривні
Знак гривні