Як місцеві вибори змінять розподіл сил у найбільших містах

Традиційно місцеві вибори мають менше значення у політичному сенсі, аніж парламентські. Однак, саме вони дають страт на електоральному трампліні та можливості для подальшої акумуляції голосів.

INSIDER вирішив довідатись, як проходить підготовка до виборів в 5 основних та важливих, в електоральному сенсі, містах: Києві, Харкові, Львові, Одесі та Дніпропетровську, і які там шанси в основних політичних гравців.

Київ

Здається, інтрига навколо того, чи підтримає БПП Кличка була більшою, ніж те, чи збереже чинний мер своє крісло.

"Сказати, що в Кличка, немає конкурентів – це нічого не сказати. Ніхто, з тих, хто буде змагатись за крісло мера, не зможе набрати необхідну кількість голосів для перемоги у 2 турі. Загалом, кияни не надто задоволені діючою владою, але, вже традиційно, знову залишились без вибору", - каже один з депутатів Київради на умовах анонімності.

Ще один його колега поділився внутрішньою соціологією, яку сам замовляв. За його даними, у Кличка зараз 23,8% від усіх опитаних, у Борислава Берези – 8,9%, у Володимира Бондаренка – лише 2%. Хоча потенційно представника "Батьківщини" готові підтримувати 10%. Кандидат від "Сампомочі" Сергій Гусовський поки теж має не більше 2%.

Депутат вважає, що якби "Батьківщина" та "Самопоміч" висунули сильних кандидатів, то розклад для мера значно б ускладнився.

Незважаючи на об'єднання УДАР і БПП в одну політсилу, Кличко на своїх бордах уникнув політичного позиціонування і робить акцент на господарській діяльності в місті.

Активісти "Опори" відзначають ранній старт рекламної кампанії з боку деяких політичних сил. Зокрема, за словами координатора "Опори" у Києві Андрія Савчука такими діями вирізнялись "Блок Петра Порошенка", "Батьківщина" та "Рух за реформи". Теж стосується кандидатів у мери.

Крім того, координатори "Опори" фіксували багато благодійних акцій до 1 вересня у школах. Під цим приводом роздавалися різноманітні подарунки, а також проводились ремонти приміщень. Так само активісти фіксують відкриття у різних районах столиці дитячих майданчиків за підтримки потенційних кандидатів.

За власною соціологією того ж депутата, БПП має зараз 25%, Самопоміч – 15,4%, Батьківщина – 12%.

У Київській області ситуаціє дещо інша. Основними гравцями тут називають БПП, "Батьківщину", "Свободу" та Радикальну партію Олега Ляшка. В області також прогнозують непоганий результат для партії "Наш край". Крім того, на відміну від самої столиці, є ще декілька місцевих проектів, наприклад "Нові обличчя", яку очолює мер Ірпіня Володимир Карлюк.

Харків

Спостерігачі за виборами у Харкові та області, відзначають, що партії парламентської коаліції значно понизили свій рейтинг. Найбільше рівень довіри у жителів регіону впав до партії Петра Порошенка, "Народного Фронту" та "Батьківщини".

Однак, координатор харківської "Опори" Вікторія Шевчук відзначила, що мова йде лише про загальні тренди та настрої, а не конкретні цифри.

"Цьогорічна кампанія дуже коротка, а соціологічні опитування проводились ще на початку літа, та й офіційної реєстрації ще не було. Втім, уже зараз я можу констатувати той факт, що харківчани, як міста, так і області, розчарувались у провладних фракціях", - зауважила вона.

Цікавий факт, що поруч із падінням підтримки БПП та НФ, виріс рівень довіри у партії "Самопоміч".

"Ця партія зберегла хорошу репутацію за рік роботи і значно підняла свій рейтинг. Більше того, це відносно нові обличчя, що завжди є плюсом у важкі економічні часи", - відзначила Вікторія Шевчук.

Понизився рейтинг (відносно минулих виборів - ред.) і в Опозиційного блоку, хоча партія продовжує займати лідерські місця. Що ж до "Радикальної партії", то Харківщина ніколи не була електоральним полем для цієї політичної сили, а тому її рейтинг, як був, так і залишається доволі низьким.

"Загалом харків'яни не підтримують усіх, хто вже був чи є при владі, але відносно короткий виборчий період 2015 року не дає змоги пробитись новим обличчям. І цим скористались дуже багато політичних сил та політиків", - розповіла Вікторія Шевчук.

Як приклад представник "Опори" навела діючого мера Геннадія Кернеса, всі конкуренти якого маловідомі, а тому не мають шансу, попри те, що підтримка до самого Кернеса значно впала. Наприклад, Родзинський Анатолій - депутат міської ради, що на вибори в парламент йшов від БПП, Юрій Сапронов – екс-заступник голови ОДА та Олександр Фельдман, який і є основним конкурентом.

Про намір позмагатись за мерське крісло заявив депутат Харківської міськради Дмитро Марінін, якого пов’язують з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим, та свободівець Ігор Швайка. Щоправда, участь останнього, через події під парламентом 31 серпня, залишається під знаком питання.

Ще один опонент - колишній харківський губернатор Ігор Балута, який ймовірно піде від Волонтерської партії України. Цей кандидат, потенційно міг би отримати непогану підтримку, попри те, що на посаді губернатора Балута нічим особливим не запам’ятався. Саме його прізвище пов’язують із вдалим придушенням зародків сепаратиського руху в Харкові у 2014 році. На фоні бездіяльності міської влади, губернатор отримав доволі позитивний імідж серед проукраїнських сил.

Партія Петра Порошенка, яка потенційно могла б висунути сильного опонента, довго тягнула із представленням кандидата. Лише кілька днів тому вони представили кандидатуру Олександра Давтяна - харківського бізнесмена та політика, радника голови Адміністрації Президента, президента "Інвестиційної групи "DAD".

Цікаво, що ймовірним кандидатом від БПП мав стати голова облорганізації БПП та Харківської облдержадміністрації Ігорь Райнін.

Те, що Харків, як і Київ, залишиться з незмінним керівником свідчать і соціологічні опитування: Геннадію Кернесу довіряють – 55,1% опитаних, Олександру Фельдману - 50,4%, губернатору Харківщини Ігору Райніну - 19,7%.

Втім, як зазначив один з відомих політиків, Кернес буде лише номінальним мером через дуже поганий стан здоров'я, тому варто приглядатися до його заступників, саме вони керуватимуть містом.

Щодо політичних сил, то лідером залишається "Опозиційний блок", який може розраховувати на підтримку 24,1% харківчан, "Самопоміч" – 6,2%, "Лівий блок" – 4,6%, "Батьківщина" – 4,2%, "Солідарність – БПП" – 4,1%, "Народний контроль" – 3,9% та "Наш край" – 3,4%.

Львів

На думку оглядачів, Львів, як і попередні міста, навряд чи змінить мера.

За словами львівського аналітика "Опори" Олександра Неберикута, суттєво у регіоні зміниться лише міська рада.

"У львівській міській раді лідерами мають шанс стати "Самопоміч" та БПП, на відміну від попередніх виборів, коли перемогу отримав Народний фронт. Очевидним поки що залишається і той факт, що діючому меру Львова Андрію Садовому не знайшлось яскравих конкурентів", - розповів він.

Незважаючи на те, що вже місяць Львів завішаний бордами Ігоря Васюника, більше клопоту меру завдасть не він, а Дмитро Добродомов і його "Народний контроль". Адже останні працюють по тій же схемі, що на початку діяльності використовувала і "Самопоміч".

"Для президента "Самопоміч" - як кістка в горлі. Її популярність у Львові очевидна, а тому в Адміністрації президента роблять усе можливе, аби відтягнути голоси партії. Поява Добродомова та "Народного контролю" зумовлена саме таким бажанням та керується безпосередньо Ковальчуком", - каже один з депутатів БПП на умовах анонімності.

Бурхливої передвиборчої діяльності на заході України поки не було, але спостерігачі "Опори" вже зафіксували тут кілька порушень. Йдеться про вже "традиційний" підкуп, щоправда у вигляді благочинності.

"Щодо адмінресурсу, то я наважусь сказати, що його будуть використовувати менше, аніж раніше", - додає Неберикут.

Цікавий і той факт, що багато спостерігачів за ходом місцевих виборів очікують "використання напіввійськових угрупувань, таких собі спортивних молодиків для провокацій".

"Вибори в Чернігові добре продемонстрували цей "тренд". Добре, що там справа не дійшла до конфліктів, однак, це не гарантує їх унеможливлення на інших округах. На Львівщині є кілька активних громадських організацій, які можливо не прив’язані до політичних сил, однак їх можуть використати ті, чи інші політики у своїх цілях", - розповідає аналітик "Опори".

Дніпропетровськ

Цікавим виборчим регіоном, зважаючи на політичних гравців, можна вважати Дніпропетровськ. І в місті, і в області експерти прогнозують жорстку боротьбу "Опозиційного блоку" та УКРОПу.

За місяць до перегонів, Дніпропетровськ просто засіяний бігбордами та рекламою. Серед них чинний народний депутат, лідер партії "УКРОП" Борис Філатов, депутат з "Опозиційного блоку", екс-віце-прем’єр уряду Азарова Олександр Вілкул, заступник міського голови, один із лідерів партії "Відродження" Анатолій Крупський, екс-депутат міськради, керівник громадської організації "Громадська сила" Загід Краснов.

Власне, близький до УКРОПу олігарх та колишній дніпропетровський губернатор Ігор Коломойський уже довгий час в області ворогує з колишніми "регіоналами" на чолі з Олександром Вілкулом. Саме між УКРОПом та "Опозиційним блоком", на думку спостерігачів, може розвернутись основне протистояння на виборах.

При цьому, деякі спостерігачі вважають, що в Дніпропетровській області центральна влада заради вибиття Коломойського готова до компромісів з екс-"регіоналами". "Дніпропетровську область адміністрація президента здала Вілкулам", - зазначив координатор мережі "Опора" в Дніпропетровській області Сергій Федько.

За його словами, на даний момент є ризик використання екс-"регіоналами" адмінресурсу при мовчазній згоді Банкової. Прикладом такого підігрування, місцеві експерти вважають таємничий перенос ТВК Дніпропетровська з міської ради в обласну, через який тепер точаться суперечки в суді. При цьому експерти прогнозують, що серед загальноукраїнських партій прохідний бар’єр подолають БПП та "Батьківщина", хоча й особливо активної кампанії жодна з названих партій поки не веде.

Разом з тим, на результатах виборів у Дніпропетровську значну роль може відіграти "Громадська сила" відомого в місті Загіда Краснова. Окрім того, в області очікують набір потрібних відсотків і партією "Відродження" (яку також вважають проектом Коломойського), хоча позиції партії на Дніпропетровщини не можна назвати стійкими. У другому за кількістю мешканців місті Дніпропетровщини Кривому Розі експерти також прогнозують основну боротьбу між "Опозиційним блоком" та УКРОПом. При цьому, на думку спостерігачів, у Кривому Розі позиції екс-"регіоналів" сильніші, ніж у Дніпропетровську.

За словами Сергія Федька, в Кривому Розі за кандидата від "Опозиційного блоку" Костянтина Павлова активно агітують на підприємствах міста. Крім того, спостерігач відзначає активне використання медійного ресурсу на користь "опозиціонера".

Одеса

Незважаючи на те, що Одесі не вдалося реалізувати сепаратистські плани, тут досі сильні позиції у партій, ідеологічно близьких колишній Партії регіонів.

"Одеська область – це електорат Партії регіонів, а тому тут усі, хто пов’язані з цією політичної силою, досі мають високу підтримку. Скажімо, шанси увійти у двійку лідерів, поруч із БПП, є в Опозиційного блоку. Одночасно, високі результати могли б показати комуністи, якби брали участь, або наприклад "Сильна Україна", - розповів координатор "Опори" в Одесі та області Анатолій Бойко.

При цьому, вказуючи на хороший показник БПП, експерт зауважив, що це пояснюється радше тим, що ця політична сила є партією влади, а в області завжди підтримували того, хто при владі.

"Електорально Порошенко ніколи не мав підтримки в області, тому я не можу казати про падіння чи розчарування людей у цій партії, проте одночасно її підтримують, бо тут завжди підтримували владу. Разом з тим, відсутність економічного прогресу та загальний стан у країні, все ж позначились на результатах. В "Опозиційного блоку", і без того популярного тут, підтримка виросла ще більше".

Доволі спірні шанси у "Батьківщини", "Самопомочі" та "Нашого краю". В останньому випадку, варто розглядати лише південь області, тобто Бесарабію, адже політична кампанія цієї партії проходить на виключно етнічному чиннику, наприклад на правах болгар. На півночі, що завжди був більш проукраїнським, такої підтримки "Наш край" не має.

"Батьківщині" я б дав 50 на 50, гірша ситуація у "Самопомочі", що я б пов’язав з повною відсутністю діяльності представників партії перед виборами. Вони найгірше представлені у ТВК, у 34 комісіях лише дві мають членів із "Самопомочі". Для порівняння: "УДАР" Кличка має по три представника в кожній. У медійному плані, "Самопоміч" теж працює вкрай погано. Я б радше говорив про підтримку "Відродження" Хомутинніка, яке останнім часом стає популярнішою",- прокоментував Анатолій Бойко.

Щодо самої Одеси, то лідерами залишаються вже названі БПП та Опозиційний блок.

Мер Одеси Генадій Труханов зберігає свою популярність й очевидно залишиться мером.

Непогані шанси мала б і його партія з незвичною назвою "Довіряй справам", якби не одне але... Партію купили рік тому, до цього вона носила назву "Селянська партія", а з самого початку - "Комуністична партія (трудящих)", і це комунстичне минуле не дає права відтюнингованій партії брати участь у виборах.

У середу БПП має представити свого кандидата в мери. За інформацією, яку INSIDER підтвердили в АП, ним стане Саша Боровик, радник Михеїла Саакашвілі. Як відомо, самого керівника ОДА не вмовили очолити список БПП до облради, хоча одне його ім'я додавало б політсилі 6% у рейтингу.

За словами представника "Опори" в Одесі, Саакашвілі зберігає свою популярність в області та місті. За цей час екс-президент Грузії лише збільшив електоральну підтримку та, на думку одеситів, показав себе, як справного керманича. Однак, експерти додають, що команду Саакашвілі не варто переоцінювати у їх пізнаваності.

"Не думаю, що команда грузинів, якщо б політики з Грузії створили партію, знайшли велику підтримку. Тут немає значення чи це команда Саакашвілі, чи це грузинські реформатори. На місцевих виборах, враховуючи коротку кампанію, значення має лише пізнаваність політиків та їхні справи", - каже активіст.

Політичний проект Сергія Ківалова може змагатись із "Батьківщиною", у них є перспектива подолати прохідний бар’єр, але на більше вони не претендують.

У "Самопомочі" ситуація краща, ніж в області, однак пов’язано це з тим, що їй перейшли голоси Народного Фронту. "Знову ж таки мали б велику підтримку комуністи та "Сильна Україна", якби брали участь", - додав координатор ОПОРи.

Що стосується порушень та фальсифікацій, які або уже спостерігаються, або очікується в регіоні, то в першу чергу це використання адмінресурсу. "Далі уже звичні підкуп, як грошовий, так і продуктами", - розповів Анатолій Бойко.

Багато порушень очікують на стадії підрахунку голосів. Спостерігачі пов’язують це зі складною системою, що прописана в новому законі. "І тут мова не лише про владу, думаю, цим багато хто скористається", - сказав на завершення координатор "Опори".

одеса вибори-15 харків дніпропетровщина регіони київ львівщина

Знак гривні
Знак гривні